Свечана академија: Рајко Петров Ного добитник Кочићеве награде

У Банском двору вечерас је одржана свечана академија поводом 53. Кочићевог збора. Домаћин академије био је први човјек Бање Луке Игор Радојичић, који је у свом обраћању нагласио да је главни мотив вечерашње академије 150 година Српске читаонице.

– То је и вријеме Петра Кочића, тако дa се ове двије теме преплићу. Овогодишњи збор је обиљежило низ књижевних манифестација, музичких догађаја и изложби. Нажалост, једна од тема која је избила у први план јесте забрана уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину. То је за сваку осуду и то смо више пута поновили у ова два дана. Има неке чудне везе између Кочићевог дјела и овога што се десило руском писцу. Изгледа да и сада имамо неку отуђену владу у Сарајеву која је забранила једном писцу да дође на Кочићев збор – истакао је Радојичић и додао да се у недјељу зборовање традиционално завршава на Мањачи гдје ће бити организовано низ манифестација, укључујући полагање вијенаца на споменик борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.

Свечаној академији присуствовао је предcједник Републике Милорад Додик. Он је казао да је Кочић био писац, али и народни бунтовник, човјек из народа који се борио за слободу у веома тешким условима који помало личе на ово што данас имамо.

– Организацијом Кочићевог збора, Бања Лука и цијела Крајина одају почаст свом народном трибуну, Градска управа и градоначелник чине све да Кочићев збор добије што већи значај. Жао ми је што са нама није велики руски писац Захар Прилепин којем су власти БиХ забраниле да уђе овдје – пoручио је предсједник.

На свечаној академији, традиционално је уручена књижевна награда “Петар Кочић” која је ове године припала познатом српском књижевнику Рајку Петрову Ногу. Награду “Змијањче” добила је Теодора Марковића са Пала.  У културно-умјетничком дијелу програма наступили су бањалучки глумци који су дочарали вријеме у којем је Кочић живио, тe СПД Јединство.

Вечерашњој академији присуствовали су и предсједник Народне скупштине РС Нeдељко Чубриловић, министри у Влади Републике Српске и књижевници из региона.