Рјешавање деценијског проблема: Граде се тротоар и бициклистичка стаза у Залужанима

Грађевинци су јутрос почели изградњу тротоара и бициклистичке стазе у дужини од једног километра уз централну саобраћајницу у Залужанима, у оквиру пројекта вриједног 650.000 КМ. Дио овог пројекта овох дана већ је успјешно реализован у дијелу овог насеља, за што је из градског буџета издвојено 250.000 КМ.

Према пројекту, на чију се реализацију чека већ деценијама, пјешачка и бициклистичка стаза уз централну и најфреквентнију саобраћајницу у Залужанима биће саграђена на дионици од тржног центра „Хиперкорт“ до Грмечке улице, уз десну страну саобраћајнице.

Градоначелник Игор Радојичић, који је јутрос обишао градилиште, нагласио је да се тротоар гради на захтјев мјештана Залужана, који то траже већ годинама.

– Ово је дио великог посла који је започет прије пар мјесеци, на другом потезу у Улици пута српских бранилаца. На овој, новој траси се гради тротоар, оборинска канализација, бициклистичка стаза и зелени појас– реако је Радојичић и додао да се средства за реализацију пројекта обезбијеђена посредством Министарства пољоприврде, шумарства и водопривреде, у оквиру програма опоравка од посљедица поплава.

Према подацима Одјељења за саобраћај и путеве, пјешачка стаза ће бити ширине један и по метар, а бициклистичка стаза ширине један метар. У Одјељењу истичу да ће изградњом ове стазе бити знатано повећана безбједност пјешака који се у великом броју крећу овом фреквентном саобраћајницом, уз коју се налази велики број пословних и стамбених објеката.

Радивоје Шушњар, предсједника Савјета Мјесне зајаденице Залужани, рекао је ће изградња тротоара  у овом насељу много значити свим грађанима овог насеља.

– До сада, пјешаци су били принуђени да се крећу саобраћајницом, доводећи се у велики ризик. Драго нам што је Градска управа имала слуха за наше захтјеве и што ћемо изградњом ове стазе овај проблем коначно оставити иза нас – рекао је Шушњар.

У међувремену, завршена је и изградња тротоара на локацију у близини пруге у Залужанима. На тој дионици, изграђена је пјешачка и бициклистичка стаза у дужини од 180 метара. Пјешчка стаза је ширине 1,5 метар, бициклистичка стаза један метар, а изграђена је и оборинска канализација на лијевој и десној страни коловоза у дужини од 360 метара. Изградњом овог дијела тротоара спојен је постојећи тротоар у Улици Ненада Костића (који повезује ОШ „Јован Дучић“ са центром насеља) са регионалним путем и постојећим аутобуским стајалиштима. Истовремено, изградњом и реконструкцијом степеништа, уређен је прилаз до друштвеног дома и мјесне заједнице у Залужанима.