Међународни конкурс за централну градску зону

Град Бања Лука расписао је данас међународни конкурс за будући изглед централне градске зоне. По реализацији овог пројекта, градско језгро добиће потпуно нови изглед.

Предмет конкурса, за који ће се такмичити архитекте из цијелог свијета, представља потез од Улице Николе Тесле до Улице Васе Пелагића, односно од старе аутобуске станице до сједишта „Путева РС“.

-Ради се о веома комплексном задатку који предвиђа својеврсну трансформацију овог дијела града. Управо из тог разлога, одлучено је да конкурс има међународни карактер – истакли су у Одјељењу за просторно уређење.

Према условима конкурса, који ће бити објављен у специјализованим архитектонским часописима и веб сајтовима, предложено рјешење треба да, како је наведено, „створи угодну и естетски прихватљиву урбану атмосферу као предуслов за идентификацију и интеграцију становника са својим градом.“

Конкурс је отворен до 31. октобра ове године, а право учешћа имају сва правна и физичка лица која испуњавају дефинисане услове, без обзира на то из које земље долазе.

Најбољи рад биће награђен са 24.000 евра. Радове ће оцјењивати конкурсна комисија, у којој је уз домаће стручњаке, и угледни италијански архитекта Ренато Ризи.

Сви заинтересовани, документе могу преузети бесплатно на линку: www.banjaluka.rs.ba/konkurs-centralna-gradska-zona  (en.banjaluka.rs.ba/city-centre-design-banjaluka2024).