Развој инфраструктуре: За нове водоводе 700.000 КМ

За изградњу водоводне мреже на градском подручју у 2018. години из градског буџета биће извојено 700.000 КМ, у оквиру планова за развој комуналне инфраструктуре. Када је ријеч о 2017.години, изграђено је око 4,5 километра нове водоводне мреже на градском и приградском подручју.

-На више локација приводимо крају радове започете у 2017.години, с тим да смо прошле седмице увели извођаче у посао у улицама Божидара Аџије и Филипа Фиће Кљајића.  Ускоро очекујемо и потписивање уговора за градњу нових водовода, и то у Благоја Паровића, те у засеоцима Кнежевићи и Талићи у Пискавици. Ове радове изводићемо с почетком грађевинске сезоне, а њихова вриједност је око 100.000 KM – наводе у надлежном Одјељењу за комуналне послове.

Од радова из програма из 2017. године, а који улазе у завршну фазу јесте изградња два крака водовода, укупне дужине 317 метара у улицама Франца Шуберта и Ђорђа Јоветића. Извођач радова  је предузеће „Хидросплет“ д.о.о. из Лакташа, а вриједност радова чији се завршетак очекује половином јануара 2018. године износи 31.100 КМ.

-Ускоро би требало да буде завршен и водовод у Улици Александра I Карађорђевића у дужини од 380 m, чија је вриједност 39.644 КМ. Радови се изводе и у Улици браће Милетић, који представљају прву фазу коначног рјешења водоснабдијевања потрошача на овом подручју, а подразумијевају изградњу доводног цјевовода од прикључка до пумпне станице, изградњу пумпне станице и изградњу резервоара. За ову фазу радова Град је обезбиједио око 220.000 КМ – истакли су у ресорном одјељењу.

У 2017. години нови водовод урађен је и у огранцима Косовске, затим улица Тешана Подруговића и Туњице, крак код резервоара Чесма – друга зона (бустер пумпа, потисни и повратни цјевовод), те секундарна водоводна мрежа у насељима: Гајићи, Радуљи, Поповићи и Стојнићи у МЗ Верићи. Радови су изведени у укупној дужини од преко 2,5 километара, вриједности 222.943 КМ.

И становници улица Приштинска, Браће Кукрика и Дујка Комљеновића добили су нови водовод, у укупној дужини од један километар, за шта је издвојено око 80.000 КМ.

Црно врело
Милион КМ предвиђено је програмом за 2018. годину за завршетак примарне фазе „Црног врела“ и улазак у први подсистем „Звијезда“.

– Тренутно су у току радови на затварању објекта фабрике воде (филтер постројења) постављањем зидних панела, а потом и кровних. Такође у протеклом мјесецу су рађене електро инсталације унутар објекта пумпне станице за подсистеме „Звијезда“ и „Бронзани мајдан“. Када се објекат филтер постројења затвори панелима, приступиће се уградњи опреме и инсталација унутар објекта – рекли су из Одјељења за комуналне послове.
Овај, највећи пројекат из области водоснабдијевања – наставак изградње примарног водоводног система „Црно врело“ – требало да обезбиједи стабилно снабдијевање водом за 20.000 становника рубних дијелова Бање Луке и Приједора. Радови ће се одвијати по фазама.