Радојичић: Стање под контролом, али рестрикције и даље на снази

Мјесец дана од откривања првог обољелог од корона вируса у Бањој Луци, стање се држи под контролом, у највећој мјери је заштићено здравље становништа, а донесене рестриктивне мјере ће се и даље спроводити, саопштено је након данашње сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.

Градоначелник Игор Радојичић је нагласио да још није дошло вријеме за попуштање донесених мјера, јер се још увијек налазимо у фази раста епидемије. Он је подсјетио да је за све грађане, који долазе из иностранства, предвиђен двонедјељни карантин у локалним заједницама.

  • Пред нама је вријеме васкршњих празника, очекују нас прво католички Ускрс, а потом и православни Васкрс, и сви они који су намјеравали за празнике из иностранства доћи кући, морају знати да ће, у том случају, празник провести у карантину – упозорио је Радојичић.

Штаб подсјећа грађане да све донесне мјере важе до 13. априла, те позива становништво да се дисциплиновано придржава мјера све док буду на снази.

Градоначелник Игор Радојичић навео је да је Штаб на данашњој сједници донио и неколико нових одлука:

  • лицима испод 65 година, уторком и петком од 7.00 до 11.00 часова, биће забрањено кретање, како би у том времену лица старија од 65 година могла да обаве своје послове. Одлука вриједи за све особе испод 65 година, осим за оне који имају пословну обавезу, неопходне здравствене потребе и лица која су у пратњи старијих особа;
  • Град је обезбиједио шест додатних аутобуских линија које ће бесплатно превозити здравствене раднике и раднике МУП-а;
  • од данас почиње подјела још 1.617 пакета помоћи преко Центра за социјални рад за катогорије дјеце са сметњама у развоју корисника личних инвалиднина, корисникe новчане помоћи до 65 година старости, корисникe права помоћи у кући, вишечланe породицe, кориснике једнократне новчане помоћи, социјално угрожене, корисника услуга за очување менталног здравља, те социјално угрожених старијих лица који до сада нису били корисници Центра за социјални рад. На овај начин подјелом ће бити обухваћено око 5.500 лица, а до 20. априла биће подијељено укупно око 2.500 пакета за више од 7.500 корисника;
  • од уторка 7.априла, у времену од 7.00 до 15.00 часова, биће омогућен рад трговина којима је одлуком Републичког штаба дозвољен рад, уз придржавање свих прописаних мјера заштите. То се односи на сљедеће дјелатности: трговине бијелом техником, водоводним и електро материјалом и санитаријима, керамике, боја и лакова, ауто дијеловима, дијеловима за пољопривредне машине, грађевинским материјалом, те дрогеријe.

Према подацима Дома здравља, у Бањој Луци до сада регистоване 194 особе позитивне на корона вирус, а да под здравственим надзором налази се око 2.000 људи. Како би се растеретили капацитети Дома здравља, данас је одлучено да се привремено затваре лабораторије на Старчевици, у  Обилићеву и у Улици владике Платона.

  • Од уторка у граду ће радити, од 7.00 до 19.00 часова, лабораторије на Поликлиници и у Лазареву, а након 19.00 часова радиће лабораторија у Служби хитне медицинске помоћи – рекла је Тодоровић.

Нове линије за медицинаре и полицајце

Град Бања Лука је обезбједио бесплатан превоз за здравствене раднике, односо раднике УKЦ-а и Дома здравља, као и за припаднике МУП-а, и то из шест праваца, чиме ће се омогућити несметан долазак на посао, односно обављање радних дужности у ванредној ситуацији. Превоз је организован из шест праваца, и то:

  • Трн – Залужани – Kуљани – повратак у Залужане – Дервиши – Лазарево – Центар – Паприковац, са поласцима из Трна у 5:30, 14:00 и 17:30; и са Паприковца у 7:30, 15:15 и 19:30;
  • Шарговац – Дракулић – преко Дракулића до Мотике – из смјера Мотика до жутих зграда – затим у Мајевичку улицу – Паприковац, са поласцима из Шарговца у 5:45, 14:15 и 17:45, и са Паприковца у 7:30, 15:15 и 19:30;
  • Дебељаци – Врбања – Зелени вир – повратак ка Граду – скретање у Владислава Скарића до моста у Чесми – повратак назад улицом Владислава Скарића – Ада – Борик – Центар – Паприковац, са полацима из Дебељака у 5:40, 14:20 и 17:40; и са Паприковца 7:30, 15:15 и 19:30.
  • Kола – из Kола иде у Шамаре – па Kрупа на Врбасу – лијевом обалом Врбаса – Паприковац, са поласцима из Kола у 5:20, 14:00 и 17:20; и са Паприковца 7:30, 15:15 и 19:30.
  • Борковићи – Бистрица – Сарачица – Лауш – Паприковац, са поласцима из Борковића у 5:30, 14:15 и 18:30; и са Паприковца 7:30, 15:15 и 19:30.
  • Горња Пискавица – Доња Пискавица – Омарска – Ламовита – Мишин хан – Рамићи – Паприковац, са поласцима из Горње Пискавице у 5:00, 13:30 и 17:00, и са Паприковца 7:30, 15:15 и 19:30.

Наведени поласци се односе на радне дан, а нерадним данима ће саобраћати први и задњи поласци.

Ради се о уговореном превозу, који ће бити једна врста „контролисаног“ превоза, који ће моћи користити радници наведених институција уз посебно издате потврде о запослењу, односно пропуснице, уз заштитну опрему, а у аутобусима ће бити појачана хигијена. На овај начин ће се спријечити могућност ширења вируса.