Промоција нових униформи бањалучких ватрогасаца

У ватрогасном дому у Дервишима данас су јавности презентоване нове  униформе припадника цивилне заштите и ватрогасне јединице. Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун, рекао је да испоруку опреме очекује до краја априла ове године.

– Ријеч је о 450 комплета униформи за припаднике цивилне заштите и 165 комплета заштитних униформи за бањалучке ватрогасце. Ова инвестиција је вриједна више од 500.000 КМ. Подсјетио бих да је у протеклих неколико година уложено доста средстава у набавку ватрогасне опреме, а приоритет у овој години биће изградња централног магацина за потребе ватрогасаца и цивилне заштите, а биће ту и набавка нових теренских возила – рекао је Ћућун и нагласио да су бањалучки ватрогасци врхунски обучени и увијек спремни за интервенцију.

Уз нове униформе, бањалучки ватрогасци су данас добили и РХБ (радиолошко-хемијско-билошку) опрему и средства, а на основу споразума који су недавно потписали градоначелник Игор Радојичић и директор Републичке управе цивилне заштите Миле Међед.

Командир чете ватрогасне бригаде Бања Лука Драган Савановић, рекао је да је вриједност РХБ опреме око 105.000 КМ, те да ће ову опрему користити тим тзв.првог одговора од десет припадника ватрогасне јединице Бања Лука, који ће интервенисати на подручју града, а по потреби и на територији РС и БиХ, односно у иностранству.

– Добили смо четири специјална хемијска одијела, гас маске новије производње које поред филтера имају и прикључке за изолационе апарате те радио везу. Ту си и мултигасови различитих типова, фотојонизујући детектор за хемијске акциденте, лични дозиметри за сваког чалана тима, а добили смо и најмоедрнији детектор за алфа, бета и гама зрачења бјелоруске производње. Ми смо и теоретски и практично потпуно спремни да интеревнишемо у случају хемијске или биолошке опасности, да детектујемо опасност, да утврдимо опасне зоне и да евакуишемо становништво – појаснио је Савановић и додао да су бањалучки ватрогасци на посљедњој вјежби у Тузли показали врхунско умијеће и да су добили похвале готово свих посматрача из 32 земље.