Продужено радно вријеме таксија за лица са инвалидитетом

У циљу побољшања услуге такси превоза за лица са инвалидитетом, градске власти намјеравају да ураде корекцију радног времена, према којој би ова услуга названа „Ин такси“ била доступна цијели дан.

Како су појаснили у надлежном Одјељењу за саобраћај и путеве, ова услуга умјесто двократно како сада функционише, убрзо би требало да буде на располагању овим лицима у времену од 7 до 22 часа.

Представници Града су обавили више разговора са представницима Градског удружења инвалида Бања Лука, те уважили њихове сугестије за побољшање услуге.

-Такође, од Градског одбора удружења инвалида затражићемо да се уради ревизија постојећег списка корисника. Наиме, примједба на досадашње вршење ове услуге је била да се требају превозити само она ивалидна лица са оштећењем доњих екстремитета преко 80%, те ће се из тог разлога затражити достављање новог списка корисника, а све у циљу како би се услуга пружила онима којима је и најпотребнија – рекли су из надлежног одјељења и навели да се ових дана очекује расписивање јавне набавке за избор превозника, по чијем би окончању у пракси заживио нови систем рада такси превоза за ова лица.

Иначе, уважавајући проблеме с којима се сусрећу инвалидна лица, Градска управа је 2016.године увела услугу превоза инвалидних лица на принципу такси превоза под називом „Ин такси“. Наведену услугу су могле да користе све инвалидне особе које су се нашле на списку Градског одбора удружења инвалида Бања Лука, а који је више пута прошириван и допуњаван што је потврда да је услуга квалитетна и поуздана.

Услуга се тренутно обавља на начин да Град суфинансира дио цијене, и то старт вожње у износу од 2.70 КМ и по километру 1.80 КМ, а инвалидно лице плаћа 0.3 КМ старт вожње и 0.40 КМ по километру. Превоз се обавља возилом, прилагођеним за инвалидна лица.