Програм од 1,6 милиона КМ: Стипендије за 1.236 средњошколаца

Градоначелник Игор Радојичић уручио је данас прва рјешења о стипендирању ученицима средњих школа за текућу школску годину, у оквиру градског програма стипендија, вриједног 1,6 милиона КМ. Током пријема за стипендисте, Радојичић је нагласио да је ове године бројна генерацију средњошколаца остварила право на градску стипендију.

– Данас смо уручили првих десет рјешења, док ће остали своја рјешења добити у наредним данима. Ове школске године, укупно 1.236 ученика остварило је право на стипендију. На конкурс за стипендије пријавило се више од 1.300 ученика, а само 82 нису испунила постављене услове – рекао је Радојичић.

Према градским прописима, установљене су три линије стипендирања – према успјеху у школи, према социјалном статус и за дефицитарна занимања.

Право на стипендију на основу успјеха остварила су 634 ученика, на основу социјалног статуса 562, док је за дефицитиарна занимања додијељена стипендија за 40 ученика. Износ стипендије за прве двије категорије износи 80 КМ, а за дефицитарна занимања 160 КМ.

Kaда су у питању студентске стипендије, прошле седмице је затворен конкурс и у току је обрада пристиглих захтјева.

Град Бања Лука ће и ове године за стипендије ученицима и студентима из буџета издвојити 1,6 милиона КМ.