Пријем за учеснике Међународних књижевних сусрета

Поводом одржавања Међународних књижевних сусрета „Бања Лука 2019“, који су ове године окупили 27 књижевника из 13 земаља свијета, замјеник градоналчелника Срђан Амиџић, приредио је данас пријем за учеснике сусрета.

У свом обраћању књижевницима, Амиџић је нагласио да, поред тога што брине о инфраструктурном развоју града, ова градска администрација много пажње поклања култури и кулутрном животу нашег града.

  • Током овог мјесеца очекујемо веома важне вијести из Брисела гдје бранимо нашу кандидатуру за Европску престоницу културе 2024. године, а књижевни сусрети су сигурно веома важан сегмент у култури Бање Луке. Увијек је лијепо чути да су у ваш град стигли гости из цијелог свијета који ће лијеп глас о Бањој Луци пронијети у својим земљама – рекао је Амиџић.

Српски пјесник из Темишвара Славомир Гвозденовић, казао је да Савез Срба у Румунији изузетно његује сарадњу са Републиком Српском. Он је додао да је за њих веома важна та сарадња која се одвија у свим сегментима културног стваралаштва.

Наша гошћа из Јапана, Јамасаки Кајоко, истакла је да су јапански и српски два језика којима се интензивно служи.

  • Кад год долазим у ваш град обузме ме топлина, спонтаност, љубазност и отвореност ваших људи. То је диван осјећај, а умјетност има веома важну улогу у граду који је проживио веома тешке тренутке у задњих 30 година. Само умјетност може да отвара срца људи који вас можда не разумију – казала је Кајоко.

Иначе, ове године, Међународни књижевни сусрети одржавају се од 13. до 17. септембра на више културних сцена на простору града Бање Луке. Организатор сусрета је Удружење књижевника Републике Српске, а церемонија свечаног затварања биће одржана у понедјељак 16. септембра у Крупи на Врбасу.