Пријем за делегацију из Санкт Петербурга

Градоначелник Игор Радојичић примио је јутрос делегацију дистрикта Васиљевска острва, дијела Санкт Петербурга, која борави у Бањој Луци поводом обиљежавања Дана града.

Према ријечима градоначелника, Град Бања Лука и Република Српска годинама сарађују са Руском Федерацијом, а нарочито са Санкт Петербургом који је један од пријатеља Бање Луке, те је посебно задовољаство што су гости Бање Луке за Дан града.

-Ако гледамо историјски, Санкт Петерсбург је град херој Другог свјетског рата, а Бања Лука данас обиљежава годишњицу ослобођења од фашизма 1945. године. Можемо да направимо једну историјску паралелу између тог великог града и једног малог на Балкану, који су поносни својом антифашистичком традицијом – казао је Радојичић.

Он је нагласио да постоје бројне области сарадње у којима су већ остварени контакти, и у оквиру које једна већа група умјетника и културних радника из Бање Луке идућег мјесеца иде у Санкт Петербург, а и данас и другим приликама умјетници који долазе из овог руског града су гости Бање Луке.

-Цијенимо да постоје и могућности  за сарадњу и у другим областима, попут привредне и у контактима младих, односно школа и универзитета. Делегација Санкт Петербурга и сутра ће разговарати са начелницима појединих одјељења Градске управе о конкретним областима сарадње – закључио је Радојичић.

Руководилац администрације дистрикта Васиљевског острва Санкт Петербурга Јулија Кисељова, изразила је задовољство што је у нашем граду и пренијела честитке грађанима Бање Луке поводом Дана града.

-Заиста постоји много лијепих веза између Санкт Петербурга и Бање Луке које су се већ десиле и имамо доста области за сарадњу. Сви наши историјски односи такође доприносе томе да имамо јако добру платформу за будућу сарадњу. Дакле, имамо јако добре перспективе на којима предстоји да радимо, прије свега у области индустрије, културе и образовања. С обзиром на то да постоји жеља за сарадњом са обје стране, вјерујем да ћемо имати велики успјех у томе – казала је Кисељова.