Приход од наплате паркирања 4,35 милиона марака

Приход у градској каси од наплате паркирања у 2019. години износио је 4.351.717 КМ, што је на нивоу прихода који су остварени годину раније.

Из Одјељења за саобраћај и путеве објашњавају да је 39 одсто прихода оставрено од плаћања паркинга путем аутомата, затим 35 одсто плаћањем паркинга путем СМС-а, док остатак чине приходи од претплатних карата, чип каратица те накнада за прмјештање и деблокирање возила.

Када је у питану рад „паук“ службе, из Одјељења за саобраћај и путеве наводе да је ова служба у прошлој години извршила 2.159 интервенеција на премјештању непропсино паркираних возила. Из надлежног одјељења наводе да је „паук“ служба у 2019. години  највише интервенција имала у улицама: Симе Матавуља, Видовданској, Јеврејској и Карађорђевој.

Цијена паркирања за један сат у нултој зони, гдје је максимално задржавање до два сата, износи 1 КМ, као и за један сат паркирања у првој зони, док карта за цијели дан у првој зони кошта 5 КМ. Цијена паркирања у другој зони износи 0,5 КМ или 3 КМ за цијели дан.

У Бањој Луци систем паркирања чини 66 паркиралишта и двије јавне гараже, укупног капацитета 4.986 паркинг мјеста под наплатом. Становништво које живи у зонама у којима је уведена наплата паркирања, може користити повлаштену годишњу карту која износи 50 КМ (око 4 КМ мјесечно).