Припремљен план за санацију стања у кругу “Инцела”

Рјешавање еколошких проблема у кругу Пословне зоне “Инцел” рјешаваће посебни екпертски тим, у координацији Владе Републике Српске, града Бање Луке и других, релевантних институција, саопштили су данас министарка просторног уређења, грађевинарства и екологије Сребренка Голић и градоначелник Игор Радојичић.

Говорећи о рјешавању еколошких проблема у кругу “Инцела”, Радојичић је истакао да је припремљен план дјеловања који је дефинисао четири групе планираних мјера.

-Прва група се односи на истраге евентуалних одговорности. Град је већ подносио путем инспекције истражним органима све релавантне информације које се тичу евентуалне одговорности у овом случају- казао је Радојичић.

Као други сет мјера најављене су превентивне мјере, које се односе на читав низ мјерења и узроковања земљишта и воде, укључујући и мјерење квалитета ваздуха на овом просторуо.

-У сет превентивних мјера спада и забрана ископа или извожења земљишта са тог простора без предоходно утврђеног мјерења –нагласио је Радојичић.

Уклањање посљедица загађења у пословној зони, спада у трећи сет предложених мјера, који ће бити финансиран од стране Владе Шведске, а имплементиран путем УНДП-а.

-Пројекат који ће бити урађен садржаваће процјену ризика и приједлог модела санације са свим мјерама- казао је он.

Четврти сет мјера се односи на здравствену заштиту становништва, који подразумјева свеобухватан програм превентивне здравствене заштите за поједина обољења.

Министрка Голић указала је да проблем са загађењем на овој локацији присутан још од шезедесетих година прошлог вијека, односно од када је на овом простору почела да ради хемијска индустрија.

– Пошто је ово комплексно питање, формиран је експертски тим који ће радити на системском рјешавању овог проблема- казала је министарка Голић, истичући да је Влада Шведске обезбједила 300.000 долара за санацију земљишта у кругу некадашњег “Инцела”.