Припрема за обнову: Дрон снима стање градског топловода

Стање вреловодне мреже система у Бањој Луци ускоро ће бити „снимљено“ специјалним термовизијским камерама, у оквиру припрема са темељну обнову топловода на подручју града, најављено је након данашњег састанка градоначелника Игора Радојичића са руководством предузећа „Еко топлане“.

Према најавама из „Еко топлана“, термовизијско снимање биће обављено специјалним дроном, у периоду од 27. до 29. марта ове године.

Радојичић је најавио да ће резултати снимања бити основа за припрему предстојеће реконструкције топловодне мреже. На основу снимљеног материјала, како је најављено, биће израђена студија изводљивости, након чега ће услиједити пројекат реконструкције дотрајале мреже, старе више од четири деценије.

– Мрежа је стара и захтијева темељну реконструкцију и модернизацију. Захваљујући термовизијском снимању имаћемо комплетан снимак стања мреже на терену. На бази тога биће одређени приоритети гдје се даље мора радити, а свима нам је јасно да сљедеће велико улагање мора бити у дистрибутивну мрежу – нагласио је Радојичић.

Термовизијско снимање терена ће обавити данска фирма „Drone systems“, а ово је први овакав пројекат од изградње система даљинског гријања.

– Резултати ће умногоме олакшати препознавање приоритета за реконструкцију вреловода. Ради се о веома обимном послу, који захтијева вријеме и значајна новчана средства, а циљ је да се у наредних неколико сезона топлификациона мрежа у потпуности реконструише и модернизује. Кроз овај пројекат, у наредном периоду, радићемо на обезбјеђивању неометане дистрибуције топлотне енергије како би сви корисници даљинског гријања имали потребан квалитет гријања – истичу у „Еко топланама“.

У сусрет предстојећем завршетку гријне сезоне, која се службено завршава 15. априла, Радојичић је наваео да је, изградом еко топлане и промјеном енергента, обезбијеђено цјелодневно гријање.

– Прије само двије године, имали смо губиташа који је производио десетине милиона марака губитка током сезоне уз непоуздано гријање, а данас можемо говорити о фирми која остварује добит, а град има поуздано, квалитетно и дугорочно ријешено питање извора енегрије за гријање – навео је Радојичић