Предсједник Талић: Увезивањем до бољег положаја младих

Кроз разговор и на иницијативу предсјeдника Скупштине Града Зорана Талића, Иновациони центар Бања Лука, Савјет омладинских организација града и власници коворкинг простора почињу рад на пројекту, који има основи циљ да едукује младе и помогне им да дођу до зараде на онлајн тржишту рада.

Предсједник Талић је данас обишао два бањалучка коворкинг простора „SmartOffice“ и „QLab“, који нуде простор за рад свима који раде, обично са странцима, путем интернета. Ријеч је најчешће о младим људима из ИТ сектора, који су своје запoслење пронашли на онлајн тржишту рада. Након обиласка поменутих простора предсједник је одржао састанак у Дому омладине са представницима Савјета омладинских организација, поменутих коворкинг простора и директором Иновационог центра Бања Лука Драгом Гверићем.

-Хтјели смо да се упознамо са концептом рада коворкинг простора гдје смо видјели шансу да се у граду Бања Лука, уз оно што је предложио Савјет омладинских организација кроз Омладинску политику, створи једна зона фриленс пословања. Мислимо да је то важно, јер имамо одлив младих људи из Бање Луке и Републике Српске, који траже посао ван наших граница.Ово је идеална прилика да кроз одређене активности пронађемо мјеста за све младе људе у ИТ индустрији, али и другим областима. То треба да се ради на партнерским основама са Иновационим центром, људима који воде коворкинг просторе, али и Савјетом омладинских организација и наравно градом Бања Лука и самом Владом РС – рекао је предсједник Зоран Талић.

Он сматра да град има огроман потенцијал у том сегменту, те да је данашњи састанак био врло конструктиван.

-Договорени су неки наредни кораци. Жеља је да се сви они умрежају и заједно иступају према одређеним међународним организацијама у потраживању средстава. Оно што је у свему томе битно је и едукација младих људи, односно оспособљавање за послове 21. вијека.Ту је шанса за младе људе који су прошли одређено формално образовање, а не могу наћи посао у струци. Циљ је да постану конкурентни на онлајн тржишту, да нуде своје знање, да за то буду добро плаћени и да остају у Бањалуци и Републици Српској – нагласио је Зоран Талић.

Предсједник Савјета омладинских организација Бања Лука Давор Стрика, рекао је да су сви усмјерени на циљ да се крене у рјешавање проблема незапослености младих.

-Разговарали смо о конкретним акцијама и мјерама како би се тај проблем могао барем дјелимично ријешити, како би се стопа незапослености смањила. Ми смо у нашој Омладинској политици навели неке од мјера и приједлога, а један од тих начина је била и сарадња са ИТ сектором, али и за образовање нових програмера или нових стручњака и кориштење савремених технологија. Желимо и да привучемо стране инвестиције кроз пројекте и да едукујемо младе људе да би се могли можда и преквалификовати и на тај начин ријешити питање незапослености. Један од начина је и усмјеравање на онлајн тржиште и да Бања Лука постане зона фриленс пословања – казао је Стрика.

Он је додао да је нови састанак већ договорен, те да ће почети одмах са активним радом на умрежавању младих људи са циљем рјешавања проблема незапослености и подстицањем предузетништва.

-Драго нам је да су град и Савјет омладинских организација препознали прилику да се млади преквалификују и да им дамо шансу да добро зараде и остану у земљи. Тежња нам је да створимо такозвани екосистем, који ће, не само производити стручњаке, већ и подржавати младе фирме, такозване стартапе који ће током времена много допринијети нашем граду, не само у смислу да се људи почну едуковати и запошљавати, него и да се стварају боље прилике. Ради се о томе да можете већ за три до шест мјесеци зарадити неки новац онлајн, а касније, за наше услове, одлична примања. Кроз идеју коју ћемо разрадити понудићемо екосистем, који ће кроз знање, подршку, и финасијску и савјетодавну, помоћи младима да покрену своје фирме – рекао је представник „QLaba“ Срђан Сукара.