Предсједник Скупштине града о одлуци Уставног суда БиХ

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић издао је саопштење за јавност поводом одлуке Уставног суда БиХ у вези са земљиштем старе аутобуске станице. У саопштењу се наводи:

„Желим да изразим подршку и слагање са изјавом градоначелника посебно у контексту потпуног кршења Устава БиХ на начин што је сам Уставни Суд БиХ потпуно изашао из оквира своје надлежности стављајући се у улогу редовних судова. Усудио бих се рећи да је на овај начин и оваквим одлукама, које су уствари пресуде, кроз праксу створио у себи Врховни суд БиХ, који као такав није предвиђен Дејтонским споразумом, а ни самим Уставом оба ентитета.

Већ сам раније указивао на конкретан случај који се примарно односио на сам упис предметног земљишта у корист „Аутопревоза“ кроз поступак који се водио по члану 8 а) Закона о приватизацији државног капитала у предузећима пред надлежним службама Геодетске управе. Да би јавност знала о чему се ради истичем да је град Бањалука за локацију „Старе аутобуске станице“ на којој се налази и „Музеј савремене умјетности Републике Српске“ уговором у замјену дао „Аутопревозу“ локацију „Нове аутобуске станице“ која се налази у Лазареву. На мистериозан начин у поступку по члану 8 а) поменутог закона извршен је упис власништва на обе локације у корист „Аутопревоза“.

Као предсједник Скупштине града Бањалука предложићу градоначелнику да се на нивоу града Бањалука оформи стручно и компетентно тијело које ће сагледати комплетан случај – од настанка тог правног и друштвеног проблема, па до сада последње одлуке Уставног суда БиХ. То тијело би требало сачинити анализу и предложити граду Бањалука како и на који начин безкомпромисно сачувати интерес и имовину тог јавног и културног добра које припада свима.

На крају, желим да истакнем да ће Скупштина града својим одлукама политички и стручно оснажити најаву градоначелника Игора Радојчића да ће свим средствима, без обзира на неправедну одлуку Уставног суда БиХ, заштитити јавни интерес града Бањалука“.