Правна помоћ за 7.500 Бањалучана

Служба правне помоћи за 11 мјесеци ове године пружила је око 7.500 услуга у виду усмених и писаних правних савјета, које су за већину корисника бесплатне.

У овој служби која ради у саставу Одјељења за општу управу, највише се састави жалби, и то на оставинска рјешења, поништавање тестамената и други правни послови у вези са насљеђивањем. Међу пруженим правним савјетима, бројни су они који се односе на регулисање имовинских односа, те захтјеви из области породично-правне заштите.

-Правна помоћ Градске управе не пружа услугу заступања грађана на суду или пред другим органима. Наиме, овлашћење за заступање лица који нису у могућности да себи приуште адвокате, те остваривање њихових права и обавеза у Републици Српској припада искључиво Центру за пружање бесплатне правне помоћи, који је саставни дио Министарства правде Републике Српске – казала је начелница Одјељења за општу управу Сања Павловић.

Према њеним ријечима, ради усклађивања са Законом о локалној самоуправи РС и Статутом Града Бања Лука, на сутрашњој сједници Скупштине Града наћи ће се нова одлука о начину и условима пружања правне помоћи грађанима са пребивалиштем или боравиштем на територији Града Бања Лука.

Како је истакла, грађани који имају пребивалиште или боравиште на територији Града Бања Лука, покрећу поступак за остваривање права на пружање правне помоћи, коју пружа Служба правне помоћи, подношењем захтјева, службенику овлашћеном за пружање правне помоћи.

-По захтјеву грађана, Служба правне помоћи поступа без одлагања. Савјети се дају на лицу мјеста, као и писани поднесци који странке даље просљеђују надлежним органима на поступање – казала је она.

И према новој одлуци, уз прецизно наведене услуге и начин пружања правне помоћи, плаћања су ослобођене категорије лица у складу са Законом о административним таксама и актима Скуштине Града, што укључује породице палих бораца, социјално угрожене категорије лица, незапослена лица у вези састављања писмена за запослење, инвалиди и цивилне жртве рата за поднеске у вези са школовањем.

Служба правне помоћи налази се у насељу Борик (Булевар Живојина Мишића број 29, у згради Титаник).

 Служба правне помоћи налази се у Борику у згради Титаник

Служба правне помоћи налази се у Борику у згради Титаник