По први пут: 250.000 KM за спортске секције у школама

Бања Лука ће ове године распоредити средстава за спорт по новим критеријумима и начину бодовања, у намјери да се на равноправан  начин вреднују спортски резултати.

Нови начин суфинансирања програмских активности спортских организација урађен је у складу новим програмом развоја спорта Града Бања Лука за период 2018-2022. године и дефинисан је кроз основни, посебни и допунски програм финансирања. Овај документ наћи ће се пред одборницима Скупштине града Бања Лука на наредној, 20. сједници, која ће бити одржана 21. фебруара.

-По први пут, имамо јасан и транспаретан начин бодовања вриједности спортских резултата и одређена је финансијска вриједност сваког оствареног бода по спортовима. Нема субјективног и паушалног одређивања буџетских средстава спортским организацијама – казао је начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац.

Он је нагласио, да се по први пут системски ради и на развоју школског спорта, за који је повећан буџет за 250.000 КМ, и којим ће бити обухваћено око 10.000 ученика бањалучких основних школа.

-Реализоваће се и пројекат „Спорт доступан дјеци“ којим се планира суфинансирати чланарине у спортским организацијама за дјецу нижих узрасних категорија која су у систему такмичења. Подршка неће изостати ни за пројекат бесплатне обуке непливача, кроз коју годишње прође најмање 500 дјеце других разреда основних школа – навео је Бањац.

Према његовим ријечима, у 2018. години Град Бања Лука први пут финансира два обавезна систематска прегледа у спортовима којим је то прописано спортским правилима. Првим систематским прегледом обухваћено је око 700 спортиста старијих од 18 година, и око 500 спортиста који имају други систематски преглед у току такмичарске сезоне.

-Бања Лука ће добити и нове теретане у природи, а изградња дворане на локацији старог Шопинг центра и дворане у оквиру бањалучке Гимназије се директно вежу на усвојени Програм развоја спорта Града Бања Лука за период 2018-2022. године – појаснио је Бањац.

Говорећи о основном програму, који је и најобухватнији, Бањац је навео да је његов буџет 878.640 КМ, којим ће бити суфинансиране програмске активности 59 спортских организација.

-У оквиру овог програма, 76 одсто или 45 спортских организација добија повећање финансијских средстава у односу на прошлу годину – нагласио је Бањац.

 

Критеријуми за овај програм односнили су се на: категорију спорта, традиција спорта у Граду, постигнути резултати у протеклој такмичарској сезони, број такмичарских екипа у редовном систему такмичења, организација такмичења и развијеност спорта.

-Сходно томе, Град Бања Лука показује свим спортским колективима да имају финансијску сигурност, односно могућност планирања средстава у складу са њиховим оствареним резултатима – навео је он, те додао да је на исти начин и по истом принципу бодоване и спортске организације лица са инвалидитетом.

На посебни програм, за који је издвојено 55.400 КМ, пријавило се 37 спортских организација и Факултет физичког васпитања и спорта, а од тога само једна спортска организација није финансирана због непотпуне документације.

-Предност овог програма је да се кроз њега могу финансирати и школе спорта, што до сада није био случај – истакао је Бањац, наведећи да је намјера била  подстаћи и створити услове за унапређење и развој спорта, односно бављење грађана спортом, посебно дјеце, омладине, жена и лица са инвалидитетом.

Град ће ове године подржати и организацију спортских такмичења или манифестација кроз допунски програм финансирања, и то седам манифестација од посебног значаја и 22 манифестације од значаја за град, са укупним средствима у износу од 89.500 КМ.