Почео пројекат „Кулутра у пролазу“: Културна дешавања ближе грађанима

Звуцима на традиционалном кинеском инструменту гућин, у атријуму Градске управе почело је обиљежавање Свјетског дана музике. Уједно, озваничен је и почетак пројекта Града Бање Луке под називом „Култура у пролазу“, којим ће се дати могућност за одржавање различитих културних садржаја у овом простору Градске управе.

-Овај простор атријума је и направљен на начин да може бити мултифункционално употријебљен, тако да смо са Свјетским даном музике и првим даном љета почели са програмом организовања културних садржаја у атријуму. Сваког четвртка, овај простор ће да угости нове умјетнике, студенте, културне раднике, предаваче и све оно што је уско везано за културу – казала је начелница Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић.

Она је истакала да је намјера да се у Градској управи, осим редовних административних услуга које нудимо грађанима, оплемени простор и да док чекају неки документ или се налазе у пролазу  – суграђани сврате у атријум и удахну културу нашег града.

-Управо зато пројекат и носи назив „Култура у пролазу“. На тај начин, увезаћемо све субјекте који дјелују у култури града, јер она треба да буде доступна нашим грађанима – закључила је Тривићева.

Поводом 21. јуна – Свјетског дана музике, Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци и Културни центар Бански двор организују богат садржај на девет локација у нашем граду.

-Преко 200 извођача је укључено у овогодишњи програм обиљежавања, и то Академија умјетности, Музичка школа „Владо Милошевић“, хор „Бањалучанке“, Градски хор Јазавац, Градски табурашки оркестар, Паладио квартет, Флутете и многи други. Трудили смо се да буде за свачији укус понешто. Дакле, цијели дан трајаће програм и суграђани треба саамо да изађу, прошетају и да заједно са нама прославе овај дан – рекла је шеф катедре за дириговање на Академији умјетности Бранка Радошевић – Митровић.

Према њеним ријечима, у атријуму Градске управе је до 13 часова предвиђен класични прогам, док ће забавни програми бити одржани у Господској улици, Парку „Петар Кочић“ и код споменика бану Милосављевићу.

-Имаћемо и један мали дефиле фолклораша АНИП „Веселин Маслеша“, „А прима виста хора“ и етно групе са Академије умјетноости и Полицијског оркестра – навела је она.

Директор Конфучијевог института Љиљана Стевић, казала је да им је задовољство што ове године учествују у обиљежавању Свјетског дана музике у Бањој Луци.

-Наш кинески директор института представила је традиционални кинески инструмент гућин и ми смо један од ријетких института који имамо тај инструмент – нагласила је она.

Комплетан програм за 21. јун – Свјетски дан музике погледајте овдје.