Почело уклањање Зеленог моста, градња новог средином јула

Дотрајала конструкција Зеленог моста биће уклоњена у наредних десетак дана, а градња новог моста требала би почети средином овог мјесеца, саопштено је из „Приједорпутева“, извођача радова.

Директор овог предузећа Раденко Црногорац, истиче да је току уклањање челичне конструкције старог моста.

– Дио конструкције је уклоњен током протеклог викенда, а у наредним данима ћемо изградити приступни пут како би преосталу конструкцију могли да извучемо на обалу- рекао је Црногорац.

Он очекује да би се овај дио посла могао завршити у наредних пет до седам дана, након чега би могли почети са рушењем стубова старог моста.

– Када завршимо овај дио послова и изградимо приступне саобраћајнице, очекујемо да би половином мјесеца кренули са бушењем рупа у кориту Врбаса и постављањем шипова за стубове новог моста – навео је Црногорац.

Уговор о изградњи новог моста, који представља виталну везу Обилићева и Кочићевог вијенца, потписан је прошлог мјесеца. Уговор, у вриједности од 2.2 милиона КМ, предвиђа изградњу моста са двије траке, у дужини од 80 метара, уз предвиђене пјешачке и бициклистичке стазе. Нови мост би требао бити изграђен у наредних пет мјесеци.

Због дотрајале конструкције, Зелени мост затворен је за путнички саобраћај у јуну прошле године.

Градња новог моста један је од укупно пет великих инфраструктурних пројеката на подручју града који су финансирани из емитоване емисије градских обвезница у износу од 6.2 милиона КМ. Поред новог Зеленог моста, новцем од обвезница биће финансиран наставак Источног транзита (нови дио до стадиона „ФК Напријед“), 1,5 километара пута према Мотикама, спортска дворана на мјесту некадашњег Шопинг центра, те наставак водоводног система „Црно врело“, који треба да обезбиједи воду за 20.000 становника са рубних дијелова Бање Луке.