Почела обнова вртића „Наша дјеца“ и „Невен“

Градоначелник Игор Радојичић, заједно са предсједницом Републике Жељком Цвијановић и министарком просторног уређења, грађевинарства и екологије Сребренком Голић, обишао је радове на подизању енергетске ефикасности два градска вртића – „Наша дјеца“ и „Невен“.

Градоначелник Радојичић казао је да се у протеклом периоду доста пажње посветило предшколском образовању с циљем да се смање листе чекања за смјештај у јавне вртиће и побољшају услови у постојећим вртићима.

  • Конкретно, на ова два старија објекта, замјеном столарије, побољшањем фасаде и поправкама на крову неколико стотина малишана и њихови васпитачи добиће далеко боље услове за боравак – навео је Радојичић.

Он је нагласио да су при крају радови на три вртића, и то на Петрићевцу, Лазареву и новом дијелу „Јежеве кућице“.

  • Почели смо градњу вртића у Куљанима и треба ускоро да почнемо градњу вртића у Врбањи. Са проширеним капацитетима у протеклом периоду, циљ је да до краја године добијемо до 650 нових мјеста у предшколским установама – рекао је Радојичић.

Циљеви за наредни период, како је навео, су припрема пројеката за вртиће у Кампусу и Алеји Светог Саве, уз планове за градњу на Старчевици и у Карановцу.

Министарка Голић истакла је да је за реконструкцију вртића „Наша дјеца“ и „Невен“ кроз пројекат „Енергетске ефикасности“ издвојено укупно око 925.000 КМ.

  • Иницијативу за обнову ових вртића, у сарадњи са градоначелником Радојичићем, дала је предсједница Цвијановић у оквиру пројекта демографског развоја и популационе политике  – казала је Голић, наглашавајући да се радови изводе у складу са препорукама Института за јавно здравство РС.

У Бањој Луци је кроз прошли пројекат „Енергетске ефикасности“, према њеним ријечима уложено 3,1 милион КМ, а у оквиру обнове објеката која је тренутно у току – 3,2 милиона КМ.

  • По завршетку ове друге фазе пројекта, Бања Лука ће добити преко 9,5 милиона КМ од Владе РС заједно са кредитним средствима Европске банке и бесповратним средствима међународних фондација – закључила је она.

Предсједница Цвијановић казала је да су републичке институције ту као подршка програму проширења капацитета за предшколско васпитање, које је направио градоначелник Радојичић и његов тим.

-Задовољна сам што је све уклопљено у велику иницијативу и програм који се односи на популациону политику РС. Свакако нам је један од фокуса и предшколско васпитање али и укупна образовна сфера. Сви остали сегменти су везани за циљ да се боље живи, да се отварају нова радна мјеста, да имамо адекватнију инфраструктуру и боље комуналне услуге – закључила је Цвијановић.

В.д. директора Центра за предшколско васпитање и образовање Андреа Дорић казала је да се по први пут од изградње седамдесетих година прошлог вијека – ради значајнија реконструкција вртића „Наша дјеца“.

  • У овој једној од највећих предшколских установа у граду тренутно је смјештено око 200 малишана, који ће, по завршетку обнове објекта, добити доста боље услове за боравак – навела је она.