Посјета пријатељског града Модина: Сарадња у више области

Градоначелник Бањe Луке Игор Радојичић, разговарао је данас са делегацијом израелског града Модина, са градоначелником Хаимом Бивасом на челу.

-Имамо пријатељске и искрене односе са партнерским градом Модин, који се одржавају и развијају већ дуго година. Наши пријатељи долазе сваке године у Бању Луку уочи обиљежавања Дана сјећања у Доњој Градини. Делегација Модина учествоваће и у недјељу у овом обиљежавању, а увијек прије тога су гости Бање Луке – казао је Радојичић.

Претходних година, градови Бања Лука и Модин, према његовим ријечима, развијали су контакте у више области.

-Било је контаката наших школа и ђака, спортиста и то желимо да наставимо и продубимо. Исто тако, имали смо и заједничких међународних контаката и помажемо једни другима у односима изван наше двије земље, а оно што предстоји јесу контакти који се тичу модернизације градских услуга и преношења одређених искустава, јер је Израел изузетно напредна земља са развојем индустрије, ИТ технологија, те услуга у администарцији – навео је градоначелник Радојичић и изразио наду да ће израелске комапније наћи интерса да се на нашем простору појаве у већем броју.

Како је нагласио, у наредним данима израелска делегација имаће прилику и да види све оно што је у задњих годину дана урађено у Бањој Луци.

Градоначелник Бивас је рекао да му је изузетно драго што је опет у Бањој Луци и да му је ово седми долазак у град на Врбасу.

Напоменуо је да су недавно обиљежили 70 годишњицу постојања државе Израел и 80 годишњицу постојања Савеза општина и градова Израела, чији је Бивас предсједник.

 

-Тим поводом, на обиљежавање смо позвали 80 градоначелника из цијелог свијета и част нам је била што је међу њима био и градоначелник Бање Луке. Истина је да ми имамо склопљен документ о сарадњи са неколико градова побратима, међутим један од најбољих контаката имамо са Бањом Луком. Врло често имамо прилику да посјећујемо једни друге, што ћемо наставити и у будућности како бисмо свједочили напретку и једног и другог града – казао је Бивас истичући да му је изузетно драго што се Бања Лука константно развија и постаје значајан дио Европе.

Према његовим ријечима, двије делегације су договориле да ћемо након локалних избора у Израелу, крајем године – уприличити размјену ученика и студената, а све како би се учврстиле везе између српског и јеврејског народа.