Постављени шипови за нови Зелени мост

Нови Зелени мост полако већ добија обрисе, након што су у ријеку Врбас постављени шипови дубине око 15 метара који ће служити као ослонац конструкције будуће повезнице између Обилићева и Кочићевог вијенца, потврђено је у Одјељењу за саобраћај и путеве.

Како истичу у надлежниом одјељењу, радови на изградњи новог моста, који ће замијенити стару, дотрајалу конструкцију из педесетих година прошлог вијека, одвијају се планираном динамиком. У досадашњем току радова, уклоњена је конструкција старог моста, те израђени шипови дубине 15 метара и темељна наглавна греда за десни обални стуб моста. Тренутно, изводе се радови на изградњи крилних зидова стуба.

– Истовремено, изводе се радови на изради шипова на централном стубу, а за очекивати је да темељна наглавна греда за тај стуб буде изграђена крајем седмице. Како би био олакшан приступ грађевинцима, ових дана је изграђен и привремени приступни пут са лијеве обале Врбаса, како би се могло прићи планираном лијевом обалном стубу. Уједно, у току су припремни радови за формирање платоа за изградњу преднапрегнутих носача моста – каже начелник Одјељења Славиша Сандић.

Према његовим ријечима, изградња новог моста има вишеструк значај, пошто је овај пројект уско везан са наставком изградње Источног транзита. Наиме, по изградњи моста и спајању преосталог дијела Источног транзита (на потезу од Крфске улице до стадиона ФК „Напријед“) биће направљена повезница између двије главне градске обилазнице – Источног и Западног транзита. На тај начин, биће формиран својеврсан саобраћајни прстен што би требало да значајно утиче на смањење саобраћајног оптерећења градског језгра.

Изградња новог моста, који представља виталну везу Обилићева и Кочићевог вијенца, почела је средином јула . Уговор, у вриједности од 2,2 милиона КМ, предвиђа изградњу моста са двије траке, у дужини од 80 метара, уз предвиђене пјешачке и бициклистичке стазе.

Ово је један је од укупно пет великих инфраструктурних пројеката на подручју града који су финансирани из емитоване емисије градских обвезница у износу од 6,2 милиона КМ. Поред новог Зеленог моста, новцем од обвезница биће финансиран наставак Источног транзита (нови дио до стадиона „ФК Напријед“), 1,5 километара пута према Мотикама, спортска дворана на мјесту некадашњег Шопинг центра, те наставак водоводног система „Црно врело“.