Положени вијенци поводом Дана устанка

Поводом обиљежавања 27. јула – Дана устанка народа БиХ против фашизма у Другом свјетском рату, данас су положени вијенци на споменик палим Крајишницима на Бањ брду. У име Града Бање Луке, вијенац је положио градоначелник Игор Радојичић.

Говорећи о значају антифашистичке борбе, Радојичић је окупљеним поштоваоцима НОР-а нагласио како је народни устанак почео у љето 1941. године као отпор усташким властима и злочинима, који су започели одмах по формирању фашистичке државе.

-Наша историја на овим просторима препуна је ратова, борби за слободу, страних окупација и интервенција, увијек праћени разарањима, како држава и система, тако и породица, села и градова, страдања људи, војника и цивила – подсјетио је Радојичић.

Министар рударства и енергетике Петар Ђокић, који је положио вијенац у име Владе РС, рекао је да је народ био одлучан и храбар да стане уз Комунистичку партију која је одлучила да је 27. јули 1941. године „тренутак у коме се мора покренути борба против окупатора и домаћих издајника“.

Поводом обиљежавања 79. годишњице устанка против фашизма, вијенце су данас положили делегације СУБНОР-а, представници Трећег Република Српска пјешадијског пука, Удружења логораша 2. свјетског рата, Борачке организације и други.