Положени вијенци поводом Дана града

Поводом 22. априла – Дана града Бање Луке и дана ослобођења града од фашизма у Другом свјетском рату, данас су положени вијенци на више локација у граду. Централно полагање вијенаца одржано је на Тргу палих бораца. У име Града Бање Луке вијенац је положила делегација коју су чинили градоначелник Игор Радојичић, предсједник Скупштине града Зоран Талић и замјеник градоначелника Срђан Амиџић.

 

У изјави новинарима, градоначелник Радојичић је рекао да је Бања Лука поносна на своју антифашистичку традицију и на оне који су донијели слободу прије 73 године. Он је нагласио да је Бања Лука данас главни град Републике Српске, отворен и пријатељски град, али да се трудимо да постане и значајан регионални центар.

– Преко 4.500 људи је у Другом свјетском рату страдало на овом подручју, више цивила него бораца, јер су у том периоду на овом простору чињени бројни злочини у вријеме тзв. НДХ и сви напредни грађани, они који су слободно мислили, страдавали тих година. 1945. године Бања Лука је дочекала слободу и од тада се развија и на нама је да данас овај град буде што љепши и што бољи – поручио је градоначелник Радојичић.

Вијенце на споменик палим борцима данас су положили и делегација СУБНОР-а, изасланик предсједника Републике Српске, делегације Народне скупштине и Владе РС, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, српски конзул у Бањој Луци, делегације политичких паритија и удружења.

Иначе, поводом 22. априла, вијенци су данас положени и на споменик палим Крајишницима на Бањ брду, на спомен костурницу на Новом гробљу, на споменик палим борцима Војске РС, на споменик жртвама велеиздајничког процеса, на споменик Топола ужаса и споменик 12 беба.