Одржан Кочићев збор

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, положио је данас вијенце на споменик палим Одбрамбено-отаџбинског рата у Стричићима, чиме је почела централна манифестација 53. Кочићевог збора. Радојичић је нагласио да Кочићев збор прилика и да одамо почаст погинулима у претходном Одбрамбено-отаџбинском рату.

– Кочић је познат и као национални трибун и борац за слободу и отаџбину и потпуно је логична та веза. Вијенце смо положили на обновљени споменик, који је раније био у лошем стању. Прошле године смо обећали да ће споменик бити обновљен и то је урађено – нагласио је градоначелник. Он је додао је обновљено и Кочићево огњиште гдје се данас такође организују активности, а тамо ће постојати стална поставка, а простор је дат на управљање Туристичкој организацији Бања Лука.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на Кочићевом збору у Стричићима да су живот, дјело и ријеч књижевног великана Петра Кочића остале трајно уписане у колективно сјећање српског народа.

– Жал за слободом у Кочићево доба, у времену веома тешких околности отоманске, а касније и аустроугарске империје, и данас је присутан само другачији начин. Зато људи то памте и радо долазе на Кочићев збор – рекао је предјседник Републике.

– Туристичка организација је на управљање добила Кочићеву кућу заједно са шест објеката, под заједничким називом „Кочићево огнниште“. Захваљујемо се Градској управи која је извршила санацију девастираних објеката који су оштећени у невремену. Такође Музеј РС је обезбиједио експонате карактеристичне за овај крај и планирано је да ускоро и остале објекте опремимо екпонатима како би ову локацију могли да промовишемо у даљем периоду као туристички период – рекла је Миња Шурлан, помоћник директора Туристичке организације Бања Лука.