Подстицаји за 64 незапослена Бањалучанина

Градоначелник Игор Радојичић, уручио је данас уговоре о додјели градских подстицаја за незапослене суграђане који су се пријавили на јавни позив за додјелу средстава за самозапошљавање.

Њих 64 који су испунили услове позива добили су подстицаје у износима од 3.000 до 7.000 КМ, за шта је из градске касе издвојено нешто више од 300.000 КМ.

– Ријеч је о подршци различитим дјелатностима, од производње, занатства, трговине до угоститељства. На овај начин Град жели да подстакне запошљавање – казао је Радојичић.

Он је нагласио да је код додјеле ових подстицаја, предност дата женском предузетништву.

-Само протеклих неколико дана, када су отворени нови пословни субјекти у Пословној зони у Рамићима и ових 64 подстицаја за самозапошљавање, створени су услови за око 300 нових радних мјеста. Можемо само пожељети да свака седмице буде оваква, и од стране Града и од стране приватног сектора – казао је Радојичић.

Начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић истакао је да је ове године за грантове привреди издвојено 1,1 милион КМ, да се око милион даје и за подршку пољопривреди, те да су посебна средства намијењена развоју пословних зона.

-То је преко три милиона КМ директне подршке малим и средњим предузећима и предузетништву – закључио је Комљеновић, те додао да је и ове године настављен тренд раста предузетништва у Бањој Луци.

Дубравка Вујиновић Божић, која је данас добила подстицаје, казала је да ће добијена средстава искористити за производњу ципелица за бебе.

-Израда ципелица била ми је хоби, који је сада постао и мој посао. Без ових средстава не бих се усудила да започнем овај посао – нагласила је она.

Подстицаје је добила и Татјана Чивчић, која се бави производњом дјечије одјеће и њеном продајом путем интернета у иностранству.

-Средства ћу искористити за проширење асортимана односно набавку нове машине и дијелом за промоцију нашег бренда – закључила је она.