Подршка Града Савезу за ријетке болести

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, разговарао је данас са представницима Савеза за ријетке болести Републике Српске. С обзиром на то да је 28. фебруар Међународни дан ријетких болести, Град Бања Лука је желио да се прикључи упозоравању и упознавању јавности на проблематику ове популације.

Према Радојичићевим ријечима, иако је малобројна на укупну популацију, ради се о дјеци и одраслим који имају веома озбиљне здравствене проблеме.

 

Како је истакао, због малог броја корисника, у правилу, медицинска њега је или непостојећа или је овдје не могу добити, а почевши од тога да се ради о неистраженим болестима потребна је и далеко већа брига, и њега, и интерес, па и већи трошкови за лијечење него што је то лијечење неких других обољења.

-Град пружа подршку удружењима грађана која се баве различитим проблемима лица са инвалидитетом, вишечланим породицама, укључујући и ово удружење, које има могућност да се према Граду појављује са апликацијама за појединачне пројекте, као и друге невладине организације. У ранијем периоду је и било пројеката које је Град подржавао финансијски, односно суфинансирао. Такође, данас смо покренули питање проналаска простора за потребе рада удружења и надам се да ћемо и ту наћи рјешење – изјавио је градоначелник Радојичић.

Предсједник Савеза за ријетке болести РС Биљана Котур, казала је да је у Бањој Луци регистровано 56 породица обољелих од ријектих болести.

-Град Бања Лука је у многим активностима подржао Савез ријетких болести, тачније појединачне породице што кроз стипендије средњошколцима и студентима, што кроз активности за спорт за ону дјецу која могу да се баве спортом. Бања Лука, као један позитиван примјер, је прво мјесто гдје смо обаратили и жељели да укажемо на Дан ријетких болести. Кроз тај позитиван примјер, хоћемо да покушамо да утичемо и на друге средине и градове да би једноставно омогућили и другим нашим кориснциима у РС да се упознају са својим правима и да их остваре, те да њихов живот покушамо учинити прихватљивијим и лакшим – нагласила је Котур и за 28. фебруар најавила да ће Савез организовати радионице како би упознали све чланове са њиховим правима.