Поднесено преко 4.200 захтјева путем једношалтерског система

У Центру за дозволе Одјељења за просторно уређење, односно путем једношалтерског система који је са радом почео 3. јануара 2018. године, до краја прошле године, запримљено је укупно 4.257 захтјева.

Како се наводи у извјештају Одјељења за просторно уређење, од укупног броја захтјева, 2.882 су поднесена из области грађења, а 1.375 се односи на разне врсте упита, обавјештења и дописа.

– Од 2.882 захтјева поднесена из области грађења, 1.339 се односи на издавање локацијских услова и грађевинских дозвола, 461 на легализацију објеката, док се остали захтјеви односе на издавање употребних дозвола, рекламних медија и слично – појашњавају у надлежном одјељењу.

Код локацијских услова и грађевинских дозвола за мање објекте, Град Бања Лука је прибавио сагласност у више од 90% предмета инвеститора индивидуалних стамбених и стамбено-пословних објеката, што је био и један од основних циљева приликом покретања једношалтерског издавња дозвола.

– Најчешће тражене сагласности у поступку добијања дозвола из области грађења су сагласности Водовода, ЗП Електрокрајина и Републичке управе за геодетске и имовинско – правне послове – наводе у Одјељењу за просторно уређење.

Посебно наглашавају да постоји непосредан однос са грађанима, јер се сваки предмет прије запримања детаљно прегледа и обаве консултације са подносиоцем те да је у Центру за дозволе дневно услужено и консултовано више од 60 странака.

 

Поред наведеног, у Центру за дозволе је запримљено 507 захтјева за издавање рјешења о висни накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и накнаде за ренту, затим 505 захтјева за издавање пољопривредне сагласности за промјену намјене пољопривредног земљишта, урађено је 2.718 извода из регулационих планова те је извршено је 1.216 овјера правоснажности рјешења.

Подсјетимо, једношалтерски систем функционише на начин да инвеститор у Центру за дозволе Градске управе поднесе захтјеве за потребне сагласности, уплати накнаду, а Град, на основу закључених споразума, прибавља потребне сагласности. У сарадњи са јавним предузећима, од којих се траже сагланости, Градска управа је закључила споразуме у којима су дефинисане сагласности које су потребне у поступку издавања дозвола, потребна документација, цијене, као и  рокови за издавање сагласности, који се крећу у распону од 8 до 10 дана. Цијена сагласности је иста и када их прибавља инвеститор и када их прибавља Град за инвеститора