Писци из читанки и лектире у посјети бањалучким школама

Удружење књижевника Републике Српске, уз подршку Града, започело је реализацију пројекта „Писци из читанки и лектире у посјети подручним и сеоским школама Бање Луке“.

Пројекат је почео данас у родном селу Петра Кочића у подручној Основној школи «Петар Кочић» у Стричићима, а потом у подручној школи у Павићима.

 

Сљедећих дана, УКРС ће посјетити још десетак подручних основних школа, а планиране су посјете и Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију «Др Мирослав Зотовић» као и посјета Центру «Заштити ме».

Овим значајним пројектом који са 70 одсто финансира Град Бања Лука, писци Удружења књижевника планирају да посјете удаљене сеоске и подручне основне школе гдје су ученици ријетко у прилици да се сусретну са својим омиљеним писцима.

Удружење овим пројектом жели да промовише своје истакнуте ауторе чија дјела су уџбеницима за основне школе и да истовремено помогне ученицима да у директном контакту са писцима лакше анализирају њихове пјесме, приче, романе…

У посјету подручним и најудаљенијим основним школама Бање Луке кренуће писци за дјецу: Ранко Рисојевић, Ранко Павловић, Предраг Бјелошевић, Зоран Костић, Стевка Козић Прерадовић, Ранко Прерадовић, Милорад Телебак, Боро Капетановић, Петар Ђаковић, Јелена Глишић, Јово Чулић, Вид Вицко Вукелић, Мирко Вуковић и други.

Удружење књижевника РС ће приликом посјете основним школама поклонити њиховим библиотекама књиге објављене у издању Удружења у 2019. години као и књиге аутора учесника књижевних часова. Овога пута подршку реализацији пројекта пружиће позната бањалучка издавачка кућа АРТ СЦЕНА, која ће свакој школи, у зависности од броја ученика, поклонити одређен број часописа ЈЕЖУРКО.