Паприковац: Убрзана градња вијадукта

Бетонирање првих носача будућег вијадукта на траси новог пута између Лауша и Паприковца, преко тзв. Воћњака, почело је данас, у оквиру интензивираних радова на изградњи ове саобраћајнице.

Како је планирано, у наредних 12 дана требали би бити бетонирани сви стубови будућег вијадукта, у дужини од око 80 метара. Овај вијадукт гради се због захтјевне конфигурације терена.

У исто вријеме, на другој страни градилишта, из правца Лауша, ради се на полагању припадајуће канализација од Црквене улице у правцу будуће саобраћајнице. До сада је изграђено око 180 метара, а грађевинцима је преостало да уграде још 80 – так метара до саобраћајнице.

Нова, комунална инфраструктура неопходна је јер се, изградњом ове саобраћајнице, отвара  могућност претварања садашњег, запуштеног воћњака у модерно насеље са свим потребним садржајима. Осим канализације биће изграђена и водоводна мрежа и расвјета.

Изградња ове саобраћајнице је један од највећих, а због конфигурације терена, и најзахтјевних инфраструктурних пројеката у граду, вриједан 2,7 милиона КМ. Према пројекту, предвиђена је изградња саобраћајнице у дужини од 800 метара, са 80 метара дугим вијадуктом, која ће направити спој Паприковца и Лауша, од цркве преко „Воћњака“ па до Улице Јована Рашковића гдје ће бити изграђена нова раскрсница са Зеленгорском.

Услови за изградњу ове изузетно важне саобраћајнице створени су након што се Град Бања Лука, послије вишегодишњег судског спора, уписао у земљишне књиге као власник некадашњег „Воћњака“, а средства за изградњу обезбједила је Влада РС.