Отворен „Робокидс центар“ у Бањој Луци

У Бањој Луци је данас отворен „Робокидс центар“ – први центар за напредну едукацију дјеце и младих, кроз бављење напредним дисциплинама – науком, технологијом, инжењерством и математиком, односно STEM дисциплинама (енг. Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Свечаном отварању присуствовао је и градоначелник Игор Радојичић, који је нагласио да Град Бања Лука подржава отварање једног оваквог центра гдје ће млади имати прилику да стичу савремена знања из различитих области.

Имајући у виду којом брзином се развијају наука и технологија, ово ће за нас за 20 година бити далека прошлост. Тешко је уопште и процијенити којим ће се занимањима бавити дјеца која су данас узраста основаца и средњошколаца. За нас је важно да наша дјеца имају овакав простор у којем ће моћи да се упознају са модерним достигнућима, која су у свијету већ увелико у примјени – рекао је градоначелник Радојичић и изразио задовољство због тога што је приватни сектор у овој области претекао јавни сектор.

Оснивач „Робокидс центра“ Зоран Гајић, истакао је  да је Бања Лука, кроз овај вриједан пројекат, добила мјесто које ће младима омогућити да у складу са најновијим трендовима и свјетски признатим лиценцама, похађају курсеве и унапређују знања из роботике, програмирања, биохемије, електронике и других научиних области.

Осим тога, овдје ће се одржавати курсеви из области личног усавршавања, попут дипломатије, предузетништва, комуникацијских вјештина и многи других. Све већа потражња за техничким, а првенствено ИТ кадровима у региону указује на потребу ране промоције STEM-a међу младима, инспиришући их да се активно укључе у ваншколске активности. Предвиђа се да ће међу топ 50 глобално најтраженијих професија до 2020. године, чак 42 бити из неких од STEM области – навео је Гајић.

Отварање „Робокидс центра“ у Бањој Луци, подржали су организација Save the Children, USAID и Амбасада Швајцарске у БиХ, те бројни донатори.