Отворен „Иност младих 2018“

У бањалучком Дому омладине, данас је отворена 20. међународна изложба идеја, иновација и стваралаштва „Иност младих 2018“. Свечаном отварању присуствовао је и градоначелник Игор Радојичић који је нагласио да је Бања Лука град младих и иновативних људи и да је од изузетне важности његовање оваквих манифестација као што је „Иност“.

– Ова манифестација налази се у програму обиљежавања Дана града 22. априла и кроз тај програм смо подржали више од 50 различитих манифестација. Многе од њих су директно у вези са младом популацијом средњошколаца или студената. Идеја и иновација су данас најскупљи, а наши млади свакако имају идеје и иновације. Прије неколико дана посадили смо алеју кестенова која заправо представља прву „Алеју матураната“ у граду, а данас смо потписали уговор са 17 студената за обављање студентске праксе у Градској управи – рекао је градоначелник Игор Радојичић у свом обраћање учесницима „Иноста младих“.

Министар науке и технологије Репбулике Српске Јасмин Комић, казао је да млади носе изузетну енергију идеја и иновација која нам је данас итекако потребна.

– Министарство помаже свима који имају добре и иновативне идеје да их остваре и реализују. „Иност“ има веома важну улогу у представљање идеја младих јавности, а од изузетне важности је да се истраживачка и академска заједница доведу у везу са пословним сектором и да се на тај начин оствари комерцијализација знања, што ће допринијети конкурентности привреде и отварању нових радних мјести – нагласио је Комић.

Предсједник Савеза иноватора РС Милован Бајић, рекао је да се на овогодишњој изложби представља око 500 излагача и учесника, са око 350 експоната. Он је истакао да излагачи долазе из свих земаља региона, а да су овдје по први пут учесници из Русије, Румуније, Француске, Марока, Индије и САД.

„Иност младих 2018“ биће отворен до петка и сви заинетерсовани могу посјетити Дом омладине, те погледати изложене радове.

Међународну изложбу идеја, иновација и стваралаштва „Иност младих 2018“ организују Савез иноватора и Удружење иноватора града Бање Луке, а под покровитељством Владе Републике Српске и Града БањаЛука.