Ове године 400 метара пјешачких и бициклистичких стаза уз Источни транзит

У склaду са планом побољшања саобраћајне инфраструктуре на подручју града, у току је изградња дијела обостраних тротоара и бициклистичких стаза на Источном транзиту, те изградња тротоара на потезу од кружног тока на Ребровцу према насељу Старчевица, уз магистрални пут према Челинцу и Котор Варошу.

– На Источном транзиту ће бити урађено 30 метара пјешачке и исто толико бициклистичке стазе са обје стране, чиме ће се повећати безбједност пјешака на означеном пјешачком прелазу. Очекујемо да током викенда буде постављен завршни слој асфалта те поплочане пјешачке стазе на припадајућем дијелу саобраћајнице. Напомињемо да је у плану одјељења, да у 2019. години, изградимо обостране пјешачке и бициклистичке стазе у дужини од око 400 метара, на дијелу Источног транзита који је изграђен током прошле године. Јавна набавка за избор извођача је покренута, а истом набавком ће бити обухваћена и изградња тротоара и бициклистичке стазе у Булевару Десанке Максимовић, од „Еуробенц“ пумпе до кружног тока на Ребровцу – кажу у Одјељењу за саобраћај и путеве.

Из надлежног одјељења додају да ће предстојећег викенда бити завршено и стотинак метара пјешачке стазе од кружног тока на Ребровцу према насељу Старчевица.

Крајем прошле године, изграђена је дионица пјешачке и бициклистичке стазе на потезу од тржног центра „Хиперкорт“ до Широке ријеке,  а ове године тај посао ће бити настављен тако што ће бити изграђен један километар тротоара и бициклистичке стазе уз централну саобраћајницу у Залужанима. Пјешачка стаза ће бити ширине један и по метар, а бициклистичка стаза ширине један метар. У Одјељењу истичу да ће изградњом ове стазе бити знатано повећана безбједност пјешака који се у великом броју крећу овом фреквентном саобраћајницом, уз коју се налази велики број пословних и стамбених објеката.

Такође, Градска управa планира да ове године из градског буџета издвоји средства и за градњу око 200 метара тротоара који ће бити изграђен у Улици Ивана Горана Ковачића, на потезу од будућег кружног тока код „Леснине“ према тржном центру „Тропик“, чиме ће бити ријешен дугогодишњи проблем са безбједним кретањем пјешака на овој дионици.

– Ове године, планирамо и наставак рекоснтрукције тротоара у Карађорђевој улици и у Улици Царице Милице, а очекујемо и наставак изградње тротоара у Сарачици који ће бити изграђен кроз пројекат са УНДП-ом – закључују у Одјељењу за саобраћај и путеве.