Обиљежен Свјетски дан позоришта у Скупштини града

Као гости предсједника Скупштине града Зорана Талића, глумци и позоришни радници су перформансом „Кад глумци глуме власт“ у градском парламенту указали, данас, на Свјетски дан позоришта, да ова грана умјестности живи у Бањој Луци и да има будућност. У одборничким клупама сједили су глумци, редитељи, сценографи, костимографи из свих бањалучких позоришта, те сви они који доприносе позоришном животу града на Врбасу. Перформансом, монолозима, музиком и кроз шалу, глумећи одборнике и руководство Скупштине, пренијели су дух позоришта на необичан терен, у градски парламент.

– Данас нам је био циљ да покажемо позориште у пуном људском потенцијалу. Не чине позориште само зграде, сцена, сједишта, позориште су и људи. Наши гости су дошли да покажу шта је то што позориште може да покаже грађанима Бање Луке. Град је заинтересован и ради колико је у његовој могућности да унаприједи овај дио културе. Грађани Бање Луке треба да буду поносни на све оно што имају у овом граду– рекао је предсједник Скупштине града Зоран Талић.

Говорећи о значају културе, прослављени глумац и редитељ Никола Пејаковић је рекао да без ње држава готово да не постоји.

– На Косову, да нема манастира, ми не би могли да докажемо да је то наша земља. Исто тако, да немамо Кочића и да немамо духовно памћење, нека дјела из области културе и умјетности, на ову земљу не би имали никаква права. Никакве фабрике, банке не би нам давали за право да кажемо да је ово наша земља. Једино што може да нам да право на њу су језик, култура, вјера, умјетност – истакао је Пејаковић.

Глумац Дјечијег позоришта РС Душко Мазалица, који се овај пут нашао у улози предсједника Скупштине града, казао је да позоришни свијет Бање Луке покушава да скрене пажњу на свој рад

– Изузетно ми је драго што се кренуло у озбиљну причу да Бања Лука постане Европска престоница културе 2024. То не видимо само кроз причу, већ и кроз конкретне потезе – казао је Мазалица.

Подсјећамо, на иницијативу Међународног позоришног института, већ више од 50 година, тачније од 1961. године, широм свијета се 27. марта обиљежава Свјетски дан позоришта. На тај дан читава међународна позоришна заједница организује разне позоришне манифестације, од којих је најважнија традиционална међународна порука коју, на позив поменутог института, увијек пише позоришна личност свјетског угледа.