Обиљежен свјетски дан борбе против мултипле склерозе

Обиљежавајући 29. мај – свјетски дан борбе против мултипле склерозе, покушавамо да наше суграђане, обољеле од ове тешке болести, учинимо видљивим у друштву и укажемо на њихове проблеме, али и да их третирамо као равноправне чланове нашег друштва, речено је данас на обиљежавању овог дана у Парку „Петар Кочић“.

Национални координатор за мултиплу склерозу др Сања Гргић, нагласила је да у Републици Српској има око 1.800 обољелих од мултипле склерозе.

– Болест се најчешће јавља између 20. и 40. године живота, међутим у посљедње вријеме обољевају и млађе особе – истакла је др Гргић.

Мирослав Вукомановић, предсједник Удружења мултипле склерозе РС, рекао је да је њихова жеља да пробуде свијест друштва о обољелима од ове болести.

– Наш основни проблем је набавка веома скупих лијекова, јер само око шест одсто обољелих, од њих укупно 1.800, прима терапију преко Фонда здравственог осигурања РС. Прошле године је само 75 пацијената преко Фонда примало терапију, а ове године смо се изборили за 20 терапија више, али то је и даље веома мали и недовољан број. Терапије су јако битне поготово код особа млађе доби да би остали покретни и да могу да раде и доприносе породици и друштву – навео је Вукомановић.

Данашњи скуп подржао је и градоначелник Игор Радојичић, који је рекао да га је посебно ганула реченица једне дјевојке, која је обољела од мултипле склерозе.

– Та дјевојка ми је у позиву навела да ме моли да дођем и подржим њихов скуп како додатно не би били дискримисани више него што јесу. О овој теми морамо више да причамо и она апсолутно заслужује већу видљивост у јавности и у друштву уопште. Требало би сви заједно да се боримо за остваривање ширих права лица која су обољела од мултипле склерозе, а један од најозбиљнијих проблема је обезбјеђивање лијекова за терапију, односно да се преко Фонда здравственог осигурања остваре права ових пацијената – нагласио је Радојичић.

Он је додао да је, протекле двије године, Град је много радио на уклањању архитектонских баријера за особе са инвалидитетом, али да у тој области имамо још посла.

– Удружења која окупљају лица са инвалидитетом у протеклим годинама су имала административни проблем, јер су сви били обвезници комуналне таксе. Пошто је мало њих могло да плаћа ту таксу, онда нису могли ни да учествују на нашим конкурсима и јавним позивима за финансијску подршку. Ми смо од марта ове године ослободили сва ова удружења комуналне таксе, тако да удружења сада могу кандидовати своје пројекте са различитим програмима – рекао је градоначелник.

Милица Галић, обољела је од мултипле склерозе већ девет година иако има само 25. Она је мастер италијанског језика и књижевности и бави се научним радом.

– Тренутно сам незапослена и у највећој мјери нисам стигматизована по било којој основи, али у нашем друштву још увијек постоји проблем разумијевања наше ситуације и многим људима једноставно није јасно шта се нама обољелима дешава и колико је ово озбиљна и тешка болест – закључила је Галић.