Нови концепт за центар града: Ничу нови паркови умјесто паркинга

Више од деценије послије задње измјене, пред одборницима градског парламента сутра ће се наћи приједлог урбанистичког уређења ужег центра највећег рада Српске који ће утврдити изглед језгра Бање Луке за наредних неколико деценија. Ово је најкрупнија урбанистичка промјена уређења центра града од тридесетих година прошлог вијека.

Дуго очекиван план, израђен у уској координацији са градским архитектом Иваном Рашковићем, дефинише будући изглед непуних 50 хектара земљишта на најатрактивнијој позицији у граду, на потезу од старе аутобуске станице до сједишта Путева РС, односно, попречно гледано, од Алеје Светог Саве до тврђаве Кастел.

Градоначелник Игор Радојичић истиче да се овим планом наставља пројекат започет још тридесетих година прошлог вијека, кад је дефинисан садашњи изглед центра града.

– У вријеме Врбаске бановине коципирана је данашња централна оса, која се протеже на правцу од робне куће Боска, Господске улице, Храма Христа Спаситеља па све до Народног позоришта. На тој, постојећој оси сада се ради попречна линија, која се протеже од данашњег паркинга на Старој аутобуској станици, паркинга код Музеја савремене умјетности па све до зграде Путева РС – каже Радојичић.

Према његовим ријечима, по овом плану, садашњи јавни паркинг на локацији старе аутобуске станице замијениће велики парк, у чијем би центру требало да буде изграђен спомен војводи Степи Степановићу.

У наставку, „нестаје“ и садашњи паркинг код Музеја савремене умјетности којег ће замјенити нови трг.

Градски архитекта Иван Рашковић објашњава да се, послије тзв. Паркића, план наставља изградњом још једног парка, названог по Бану Милосављевићу, који би у потпуности „покрио“ данашњи тзв. Зенитов паркинг.

-Сам назив парка није случајно изабран будући да се, фактички, овим регулационим планом наставља оно што је започето у вријеме Врбаске бановине, кад је дефинисан садашњи изглед центра града. У наставку, послије Бановог парка, предвиђена је изградња велике, широке алеје са много зеленила на чијем би крају био изграђен трг на којем би било подигнуто централно спомен обиљежје борцима Одбрамбено отаџбинског рата – наводи Рашковић.

Он је нагласио да се овим уређењем настоји испунити опредјељења актуелне градске администрације да се планира што више зелених површина у центру града, али и актуелних трендова из других великих градова у којим се паркирање возила планира готово искључиво у подземним гаражама.

Истовремено, нови регулациони план за централно градско подручје, између осталог, предвиђа и градњу модерних вишеспратница, од којих ће највеће бити двије до 15 спратова, које су планиране на локацији испод Техничке школе. Модерна вишеспратница планирана је и на локацији садашње „Плоче“ на Тржници, као и на мјесту некадашњег кина „Козара“.