Нова оаза за одмор и уживање: Отворен туристичко-рекреативни центар „Мањача“

Новоизграђени Туристичко-рекреативни центар „Мањача“, у кругу вјештачког језера Шљивно, отворио је данас врата за све посјетиоце.

На само тридесетак минута вожње од центра града, до сада неуређен и запуштен простор, који је до посљедњег рата служио за обуку амфибијских возила некадашње ЈНА, преуређен је у нову рекреативну зону.

Градоначелник Игор Радојичић, казао је да су уређењем овог простора сви становници Бање Луке, али и наши гости и туристи, добили пријатно мјесто за одмор и рекреацију у природи, а локално становништво прилику за пласман и продају квалитетних домаћих производа.

  • Добили смо ново излетиште, које је било потребно граду и грађанима. То је садржај на чијем се значају могло цијенити у протеклим мјесецима када смо због епидемије били затворени у просторима и када су људи почели више размишљати о природи, излетиштима, рекреацији али и пољопривредној производњи – казао је Радојичић.

Посебан значај јесте за Мањачу, јер како је навео – ово представља једну прекретницу за тај простор, са кога се уназад деценијама одлазило усљед више различитих разлога.

  • Сада су времена у којима се треба враћати на Мањачу. Треба да долазе и Бањалучани, и гости на овај нови простор који ће у наредном периоду имати још додатних садржаја – нагласио је Радојичић.

Према његовим ријечима, овдје се појачано развија и пољопривредна производња, чији се производи, између осталих, могу наћи и у недавно отвореној Крајишкој кући.

-Рјешавају се и преостали комунални проблеми, прије свега, они у вези са водоснабдијевањем. Тако да ће ово бити један сасвим нови простор који ће добити другу димензију на укупној слици Бање Луке која се развија. На тој слици своје мјесто има и комунална инфраструктура, и мостови, и саобраћајнице и дјечија игралишта, али и излетишта и оно што тражи савремени живот 21. вијека – закључио је Радојичић.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић истиче да је, у оквиру уређења овог комплекса, у потпуности очишћено ово подручје, те изграђено шеталиште у дужини од око четири километра.

-Овај простор је намијењен свима, како грађанима Бање Луке, тако и онима који пролазе овом дестинацијом – истакао је Илић.

Марио Милановић, директор Градске развојне агенције, прецизирао је да се даљи развој овог комплекса односи на изградњу одбојкашких и кошаркаших терена, концертне бине, малих извиђачких кампова у околини и сличних садржаја.

-Ширимо концепт и већ нас ускоро очекује мото крос, а на зиму је планирано и нордијско скијалиште – навео је он.

Ирена Радојевић директор Туристичке организације града Бање Луке, казала је да је отварање овог центра дошло у правом моменту када већина грађана не планира путовања ван граница региона.

-Кроз ова туристичка кретања унутар регије, мислим да ће овај простор бити јако посјећен – казала је она.

На улазу у Туристичко-рекреативни центар “Мањача”, код језера, припремљен је и плато за изградњу мини-тржнице.

Око језера засађено је украсно дрвеће и уређене зелене површине. Изграђене су три велика простора са надрстрешницама са роштиљским мјестима, а посјетиоцима ће на располагању бити и велики паркинг за аутомобиле и аутобусе.

Обале и плаже језера су насуте шљунком, а језеро је порибљено амуром и толстолобиком. Око језера су уређене зелене површине и засађено украсно дрвеће и растиње, а лабораторијске анализе су показале да је вода у језеру изузетно доброг квалитета.