„Недјеља дјетета“: Кључеви града припали осмогодишњој Дорис

Поводом почетка „Недјеље дјетета“, градоначелник Игор Радојичић данас је уручио „кључеве града“ осмогодишњој ученици Основне школе „Јован Цвијић“ Дорис Чато, која ће у наредних седам дана симболично управљати градом.

У обраћању малишанима, Радојичић је нагласио да је током ове, традиционалне манифестације неопходно указати на права наших најмлађих суграђана, али и на обавезе одраслих према дјеци.

– Користимо прилику да ове седмице јавно укажемо на све оно што би стално требало да радимо за наше малишане, од вртића до игралишта и спортских терена, те стварања бољих услова у школама – рекао је Радојичић.

Мала „градоначелница“ Дорис Чато и њени другари из Основне школе „Јован Цвијић“ поручили су да би у будућности жељели да се у граду има више простора за игру, паркова, зелених површина и вртића.

Током „Недјеље дјетета“, која траје до 7. октобра, у Бањој Луци ће бити организоване бројне манифестације за наше најмлађе суграђане. Од данас, поводом ове манифестације, на паркингу Музеја савремене умјетности траје тродневни дјечији фестивал са бројним забавним садржајима за најмлађе, а сви садржаји су потпуно бесплатни.

Програма не мањка ни у уторак, кад ће Центар за предшколско васпитање и образовање на Тргу Крајине поставити изложбено-продајни штанд на којем ће малишани продавати своје радове. Такође, удружење „Сва дјеца свијета“ организоваће у уторак промоцију дјечијих права на Тргу Крајине, а за четвртак ће у атријуму Градске управе бити организована изложба дјечијих радова и пригодан забавни програм, као и радионица у хотелу „Фортуна“.

Обиљежавање „Недјеље дјетета“ проводи се у већини европских земаља са циљем да се промовишу основни циљеви Конвенције УН о правима дјетета.