На љето у Бањој Луци нови пројекти

Уколико до краја маја Скупштина Града усвоји приједлог ребаланса буџета, то би значило да можемо да идемо у нове пројекте, односно могућност за расписивање нових тендера за пројекте из оних средстава која буду за додатно финансирање. Казао је ово градоначелник Игор Радојичић по завршетку 22. сједнице Скупштине Града.

-Тако да бисмо у току љета имали у граду много покренутих инфраструктурних пројеката, вртића, кружних раскрсница, саобраћајница, мост, трим стазе и све оно што је из области комуналних питања и проблема у свим дијеловима града – рекао је Радојичић наглашавајући да сви заинтересовани у наредним данима имају прилику да изнесу мишљење о Нацрту ребаланса градског буџета, чији је оквир повећан за 10,8 милиона КМ у односу на почетни буџет.

Он очекује да јавност реагује својим коментарима и на јуче усвојени Нацрт стратегије културе.

-Усвојена Стратегија културе предуслов је за нашу апликацију за Европску престоницу културе. И Тим који смо формирали прошле године сада може даље да ради и да до јесени припреми веома обиман образац кандидатуре за Брисел. Мислим да су млади људи који су ово радили, то урадили иновативно, интересантно, те да има пуно свјежих приједлога у стратегији  – закључио је Радојичић.

У наставку 22. сједнице градског парламента, данас је усвојено преосталих седам тачака дневног реда. Одборници су донијели одлуку да се распише конкурс за попуну упражњеног мјеста директора ЈУ Раднички универзитет Бања Лука и именује комисија за провођење поступка избора директора те установе.

Градоначелник Радојичић казао је да се, уз расписивање конкурса за избор новог директора Радничког универзитета, истовремено и ради на трансформацији те установе, која би требало да постане нека врста центра за преквалификације и доквалификације.

-Постојећи концепт је доста превазиђен. Није спорно да одржавају додатне курсеве, али оно што се појавило као ургентно јесте да на тржишту радне снаге све више недостаје одређених профила, да приватне компаније нису у стању нити треба да се баве школовањем, а да неко други треба да повеже сектор привреде, школство и тржиште радне снаге. Тако да постоји објективна потреба да се формира центар за преквалификацију и доквалификацију који би се бавио додатним програмима за све оне који су реално дефицитрани у овом моменту и за које требају или могу се понудити програми – појаснио је Радојичић истичући да би до краја године могао да се уради концепт трансформације те установе.

У данашњем настваку сједнице, донесена су и рјешења о именовању чланова школских одбора из реда представника локалне заједнице у основним и средњим школама, и то: „Алекса Шантић“, „Бранислав Нушић“, „Георги Стојков Раковски“, „Ђура Јакшић“, „Јова Јовановић Змај“, „Јован Дучић“, „Милутин Бојић“, „Свети Сава“, „Станко Ракита“, Центар „Заштити ме“, Гимназији, Електротехничкој школи „Никола Тесла“, Медицинској, Пољопривредној и Угоститељско-трговинско-туристичкој школи.

Донесена је и одлука да се распише конкурс за избор и именовање чланова школских одбора из реда представника локлане заједнице, у основним и средњим школама на подручју града у којима није извршен избор.

Предсједник Скупштине Града Зоран Талић, казао је да има један број школских одбора, који није био биран, односно није било пријављених суграђана на конкурсе.

-Сада имамо и неколико оних који нису данас добили потребну већину – казо је Талић и позвао грађане да се пријаве на предстојеће конкурсе за школские одборе.