На јесен садња три нове алеје

На јесен ће бити настављена акција садње младих садница под називом „1000 садница за љепшу Бањалуку“ током које ће наш град добити три нове алеје, најављено је из Одјељења за комуналне послове. Начелник овог одјељења Петар Билчар истиче да је акција током прољећа била обустављена због епидемије корона вируса, али да ће бити настављена ове јесени.

  • Већ раније је било договорено да “Алеја матураната“ добије још један дрворед прошлог прољећа, али смо били принуђени да откажемо ту акцију. Ипак, од тога нисмо одустали и ове јесени засадићемо 105 младих садница каталпе код Универзитетско-клиничког центра Републике Српске – појаснио је Билчар. Он додаје да је у плану и садња алеје посвећене Спортском друштву Борац, гдје би, заједно са истакнутим члановима и бившим спортистима, подигли нову алеју на зеленој површини у Гундулићевој улици, тачније на простору уз источну трибину Градског стадиона.
  • Оно што смо свакако дужни да учинимо, као друштво у цјелини, јесте да се на пригодан начин одужимио нашим медицинским радницима. Планирамо садњу новог дрвоеда који бисмо симболично назвали „Алеја захвалности медицинским радницима“, и та алеја би била мали знак пажње и захвалности за њихов несебични труд, залагање и одрицање током епидемије – рекао је Бичар.

Из Одјељења за комуналне послове иситичу да садња нових алеја неће бити једини посао током јесењих мјeсеци.

  • Планирани су и радови на попуњавању постојећег дендрофонда у Парку Младен Стојановић чиме би стабла која су уклоњена замијенили новим садницама, уз вађење пањева, проширење садне јаме, уградњу система за залијевање и слично. Након успјешно извршене реконструкције дрвореда у улицама Краља Петра I Карађорђевића, Младена Стојановића и Јована Дучића, слиједи наставак ове акције, у складу са студијамиом анализе здравственог стања стабала. Посебна пажња биће посвећена попуњавању дрвореда односно садњи нових садница на позицијама са којих су она уклањана у претходном периоду – нагласио је начелник Билчар.