Рјешење деценијског проблема: Осам нових учионица за највећу градску школу

Проблем са недостатком простора за нормално одвијање наставе у Основној школи „Бранко Радичевић“ ускоро би требало да буде ријешен, пошто су створени услови да надлежно Министарство просвјете и културе РС може окончати тендерске процедуре и изабрати извођача за надоградњу ове школе на Старчевици.

Град Бања Лука испунио је своју обавезу и издао грађевинску дозволу за доградњу ове школе са највише ђака у Републици Српској, тако да ресорно министарство по окончању ових процедура може и увести извођача у посао.

Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић изразио је задовољство што је, издавањем грађевинске дозволе, започело рјешавање деценијског проблема с којим се суочавају житељи највећег градског насеља.

Он је нагласио да је актуелна градска администрација на почетку текућег мандата као један од приоритетних циљева поставила управо рјешавање проблема ове школе.

-Све активности, које трају већ готово годину и по, ових дана су резултирале издавањем грађевинске дозволе, и надам се, скором избору извођача радова. У протеклом периоду, Град је, у сарадњи са Владом, учинио све што је у његовој моћи да се ријеши проблем недостатка простора за дјецу нашег најмногољуднијег насеља, свјесни да не можемо и не смијемо дозволити да се настава, због ограничног простора, одвија у три смјене, што је недопустиво – рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да, због недостатка учионица,1.746 ђака ове школе, укључујући и оне најмлађе, данас наставу похађа у три смјене.

 

Начелник Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић, казао је да је грађевинска дозвола за доградњу постојећег објекта ОШ „Бранко Радичевић“, издата јуче, 11. јуна,  и да предвиђа проширење објекта школа са осам нових учионица.

-Укупно ћемо добити око хиљаду квадрата новог корисног простора у школи – нагласио је Станаревић и додао да је ресорно одјељење издало грађевинску дозволу за само пет дана.

Он се захвалио свим укљученим институцијама које су, како каже, у рекордном року, прибављале неопходне сагласности.

Он је нагласио да су градске власти заједно са републичким ушле у рјешавање овог проблема мјештана Старчевице када су евидентиране потребе за додатним учионичким простором у овој школи.

-С обзиром на то да се сада настава изводи у отежаним условима и да су превазиђени просторни капацитети, одлучено је да се крене у проширење објекта и на тај начин ријеши овај проблем школе у коју је и ове године уписан највећи број првачића у РС – навео је Станаревић.

Средства за доградњу школе на Старчевици обезбиједила је Влада РС. Према пројекту доградње који је Град урадио, процијењено је да је за проширење школе потребно нешто више од милион КМ.

Према подацима ресорног министарства, тендер за избор извођача за надоградњу школе је расписан 5. јуна, а пристигле понуде биће отворене 27. јуна.