Најављена међународна конференција о туризму

У оквиру програма „Прољеће у Бањалуци“, наш град ће током априла угостити туристичке раднике из региона на II Међународној конференцији туризма и Међународном сајму туризма који ће бити одржани у периоду од 18. до 20. априла, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у Градској управи.

Градоначелник Игор Радојичић је нагласио да је туризам једна од значајних прилика за Бању Луку и да постоји огроман потенцијал у развоју туризма.

– У протекле двије године развијају се и додатни елементи који омогућавају развој туризма. То је, прије свега,  авионски саобраћај гдје смо тренутно повезани са четири европске дестинације, а 12. априла је предвиђено да за Бању Луку крену први чартер туристички летови из Београда који ће за викенд доводити туристе. Укупну понуду граду обогатило је и отварање највећег регионалног шопинг центра „Делта планет“ – рекао је Радојичић.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, Невен Станић, казао је да Бања Лука има доста туристичког потенцијала и да би требало да се базира на компаративним предностима које имамо, а то се првенствено односи на ријеку Врбас и све оно што она нуди у туристичком смислу.

– Наш приоритет на овогодишњој конференцији биће рецептивни туризам. Ми желимо да доводимо госте из иностранства у Бању Луку, да им покажемо оно чиме располажемо и да гости оду задовољни из нашег града. Једна од тема конференције биће и дестинацијски менаџмент. Ту тему ћемо обрадити на начин да нашим туристичким агенцијама представимо како да на најбољи начин брендирају туристичке производе – најавио је Станић.

Директор Туристичке организације Бања Лука Ирена Радојевић, истакла је да је Град препознао шансу за развој у туризму као важној привредној грани.

– Акценат конференције, која ће бити одржана 19. и 20. априла у Банском двору, стављамо на рецептивни туризам јер није циљ да само наши људи путују по свијету већ и да доведемо људе у Бању Луку и да се што више овдје задрже. Угостићемо и свјетски познато име у свијету туризма Слободана Мићића, а већ сада можемо рећи да је пријављено око 150 учесника, а то су представници туристичких агенција, туроператора, хотелијера, локалних заједница и слично. Биће ту учесници из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Словеније, Македоније, Хрватске и Русије – рекла је Ирена Радојевић.

Славиша Ковачевић, из компаније „РС консалтинг и трејд“, која је организатор  Међународног сајма туризма од 18. до 20. априла, рекао је да ће промотер ове манифестације бити познати српски глумац Милош Биковић, а да ће улаз на сајам бити бесплатан.

– Сајам ће бити одржан у новоизграђеној спортској дворани „Центар“ гдје је учешће већ пријавило преко 150 учесника из земаља окружења. Биће ту представници туристичких организација Србије, Црне Горе и Репбулике Српске, као и туристичке организације Београда, Кантона Сарајево и домаћина Бање Луке,  те представници националних паркова из РС, Олимпијског центра Јахорина и свих бања из РС. На сајму ће се представити бројни винари из РС и окружења, а наши партнери у овом послу су Комерцијална банка, Дунав осигурање и М:тел – закључио је Ковачевић.