Отворена изложба „Бањалука центар Врбаске бановине“

Поводом Дана града и 66 година постојања Архива РС, у Банском двору отворена је изложба архивских докумената „Бањалука центар Врбаске бановине“, а непосредно пред отварање изложбе промовисана је и истоимена монографија аутора Верице М. Стошић и Небојше Радмановића.

Градоначелник Игор Радојичић казао је да је ово адекватна изложба уз Дан града.

-Тај период се посматра као један од златних периода развоја града и бар ми из данашњих времена га видимо кроз оно што је из тог времена остало, а то је читаво централно језгро и низ грађевина. Врло је интересантно казати да ми данас са историјске дистанце видимо цијели тај период другачије, него савременици из тог доба. Јер ако уђете у документе из тридесетих година видјећете да је било пуно писама и притужби на бана Милосављевића у вези са великим трошковима и улагањима у оно што ми данас видимо као капитална мјеста. Бања Лука је у том моменту била забачено мјесто и са великим сиромаштвом, и било је велико питање у шта се улаже новац – рекао је Радојичић.

Он је нагласио да данас видимо те капиталне пројекте који су остали као визија бана и других из тог времена, а све те остале ствари из дневне политике су остале дубоко под прашином времена.

-Дакле то је и говор, и свједочанство о човјеку и људима који су имали визију далеко изван свог времена и оних категорија о којима се тих тридесетих расправљало у Бањој Луци – закључио је градоначелник Радојичић.

Сва поглавља монографије, како је истакла Стошић, дају једну јасну и непосредну слику како и на који начин је функциониласа и како се одвијао живот у Бањој Луци у свим сферама њеног начина рада.

-Од управе, преко безбједности, политика до правосуђа, привреде и наравно оног што је нама најближе: области здравства, школства, културе. Дакле, на основу архивских докумената направили  смо једну заокружену слику Бање Луке из тог временског периода – рекла је Стошић и додала да би садржај монографије био пожељан за коришћење школске и омладинске популације која се бави том проблематиком али и обичних грађана.

Небојша Радмановић казао је да сматра да људи који живе овдје морају знати како је било и прије у Бањој Луци.

-Припадамо оним групама људи који се баве прошлошћу Бање Луке и који су одушевљени периодом од 1929. до 1941. године. Овај пут смо покушали да подсјетимо на оне Бањалучане који су живјели прије 90 година и који су снажно допринијели развоју Бање Луке. Ова монографија и изложба су лијеп поклон Бањој Луци за њен рођендан – закључио је Радмановић.

Коаутор изложбе, уз Верицу М. Стошић и Небојшу Радмановића, је Владан Вуклиш.