Милион КМ за нова запошљавања: 222 пријаве за градске подстицаје

На јавни позив за додјелу подстицаја у функцији запошљавања, за који је из градског буџета обезбјеђено 1,1 милион КМ, поднесена су 222 захтјева, потврђено је у Одјељењу за привреду.

Према подацима ресорног одјељења, комисија ће у наредним данима обрадити пристигле захтјеве, бодовати их и предложити листу оних који испуњавају услове јавног позива.

По њиховој статистици, за подстицаје намијењене повећању продуктивности и конкурентности аплицирао је 151 привредни субјект. Од тога, њих 144 из категорије малих и средњих предузећа жели подстицај за суфинансирање набавке основних средстав, док су седам захтјева доставиле средње стручне школе за суфинансирање набавке опреме за опремање кабинета за практичну наставу. Град Бања Лука је за линију подршке опремању кабинета школа издвојио 200.000 КМ, што је дупло више у односу на прошлу годину. Ова мјера, осмишљена у сарадњи са више домаћих компанија, циљано је усмјерена на „производњу“ недостајућих дефицитарних занимања на тржишту рада.

Истовремено, 71 незапослени Бањалучанин пријавио се за подстицаје намијењене самозапошљавању.

Како су навели из ресорног одјељења, у протеклом периоду, Град је исказао опредјељеност да кроз разне олакшице и програме подстицаја унаприједи пословно окружење.

Када је ријеч о подстицајима, њих је прошлој години у укупној вриједности од милион КМ , користило 49 привредника, 46 незапослених суграђана, те шест средњих школа.

Овогодишњи јавни позив за додјелу подстицајних средстава у функцији запошљавања био је отворен од 14. јуна до 15. јула. На позив су се могли пријавити привредници, незапослени и средње стручне школе.

 Прошле године опремљени кабинети за практичну наставу у шест средњих школа (Фото архива)

Прошле године опремљени кабинети за практичну наставу у шест средњих школа (Фото архива)