Локални водоводи под надзором инспекције

Инспектори Града Бања Лука започели су контроле свих локалних водовода на подручју града, које је предузеће „Водовод“ прошле године преузело на управљање од Центра за развој пољоприведе и села.

-Утврдиће се да ли постоје санитарно-технички недостаци на овим водоводима како би се одмах почело са њиховим отклањањем – каже начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман.

Контроле ће обухватити преглед резервоара, пумпних станица, цјевовода, шахтова, зоне санитарне заштите водообјеката, као и квалитет воде на свим локалним водоводима.

-Осим контрола квалитета воде, које се врше у лабораторијама Института за јавно здравље и „Водовода“, локални водоводи су под сталним надзором градске инспекције која контролише резулатате тих анализа, као и стање мреже и свих објеката – истиче Кецман.

Извршни директор за техничка питања „Водовда“ Дарио Купрешак подсјећа да су крајем 2018. године преузети сви водоводи, којима је некада управљао Центар за развој пољопривреде и села и да се њихово стање значајно поправило.

-Одмах смо успоставили редовну дезинфекцију воде и редовну контролу квалитета воде. Радили смо на отклањању недостатака због чега је данас стање ових водовода много боље, посебно у погледу испоруке и квалитета воде – истиче он.

Као један од знакова побољашња стања, каже Купрешак, види се и по повећаном степену наплате воде код потрошача.

-Сви потрошачи који нису имали уграђене водомјере, обавјештени да су их дужни имати. Они се редовно очитавају и испостављају се рачуни за утрошену воду- закључио је он.

 Фото архива

Фото архива