Конституисана Скупштина града, Бања Лука добила најмлађе руководство у историји

На првој сједници новог сазива Скупштине града, градоначелник Драшко Станивуковић и одборници положили су свечану заклетву, док је за новог предсједника Скупштине града Бање Луке изабран Младен Илић из СНСД-а, чиме је Бања Лука добила најмлађе руководство у својој историји. Такође, за потпредсједника Скупштине града изабран је Саша Чудић, одборник из реда националних мањина.

Градоначелник Драшко Станивуковић је нагласио да нема мјеста скептицизму због чињенице да град воде млади људи и да имају историјску шансу, те позвао предсједника Скупштине на сарадњу у интересу грађана.

  • Јесмо млади, али и амбициозни и жељни доказивања. Морамо да докажемо да политика неће бити препрека нашој сарадњи. Политички притисак ме никада није засутавио. Не бих био против и да моја партија гласа за избор господина Илића, јер то значи да дајемо шансу младом човјеку, као што су Бањалучани мени дали шансу. Пред нама су велики изазови и сигуран сам да их заједнички можемо савладати – поручио је Станивуковић и у свом обраћању цитирао члан 70 Пословника Скупштине града који каже „да се међусобни односи Скупштине и градоначелника заснивају на принципима међусобног уважавања“.

Станивуковић је у свом обраћању Скупштине говорио и о спречавању сукоба интереса, о неспојивости функција и неминовним уштедама у градском буџету које ће услиједити у наредном периоду, као и о примјени Закона о локалној самоуправи који ограничава број запослених у органима локалне самоуправе.

Он је додао да је спреман да поштује скупштинску већину, али да, исто тако, очекује од Скупштине да поштује избор грађана за градоначелника и да уважи његове идеје које ће бити на доборобит свих грађана Бање Луке. Спреман је, каже да отвори врата за све добре идеје, без обзира од кога долазе, јер грађани и њихови интереси морају бити изнад свега.

Новоизабрани предсједник Скупштине града, Младен Илић, изразио ја захвалност свим грађанима који су му дали повјерење на посљедњим локалним изборима, као и одборницима који су подржали његов избор.

  • Настојању да ову одговорну функцију у наредном периоду обављам на најбољи могући начин, прије свега, у инстересу грађана. Пред нама је тежак период гдје ћемо посљедице пандемије осјећати у свим сегментима друштва – навео је Илић у својој првој изјави.

Одборник СНСД-а Маринко Умичевић, упитао је да ли је у овом тренутку корисно разрјешење досадашњих начелника, јер би у том случају, према његовом мишљењу, Град остао без руководилаца одјељења. На ово је одгвоорио градоначелник Драшко Станивуковић који је рекао да нема бојазни за функционисање Градске управе, а да овакву процедуру налажу важећа законска акта.

Скупштина је констатовала престанак мандата одборницима, начелницима, функционерима и службеницима због истека мандата на који су изабрани, док је секретар Скупштине града разријешен дужности због истог разлога. За вршиоца дужности секретара Скупштине поново је именован Игор Шукало до одржавања конкурса за ово мјесто.

Градоначелник Станивуковић је затражио да се са дневног реда скину тачке избора замјеника градоначелника и именовања вршилаца дужности одјељења у Градској управи, образалажући то чињеницом да још није донесена нова ситематизација радних мјеста у Градској управи.