Карантин у дворани „Обилићево“ испуњава све прописане стандарде

 Карантин у дворани ″Обилићево″

Карантин у дворани ″Обилићево″

Штаб за ванредне ситуације града Бање Луке категорички демантује и у потпуности одбацује инсинуације о наводним нехуманим условима градског карантина у спортској дворани „Обилићево“.

Карантин у дворани „Обилићево“, као један од четири карантина у Бањој Луци у који се смјештају особе које улазе у Републику Српску са неког од граничних прелаза, у потпуности испуњава све услове, прописане упутством Министарва здравља и социјалне заштите РС. Штавише, осигурани услови у овом објекту знатно премашују прописане стандарде.

У овом објекту тренутно се налазе 24 лица, односно дупло мање од предвиђеног капацитета од 50 особа. Највећи дио њих примљен је 2. априла, односно у карантину борави тек два дана. Особе, смјештене у карантин, два пута дневно се подвргавају медицинском прегледу, а, поред тога, организовано је и стално дежурство медицинске екипе Дома здравља.

Што се тиче услова за боравак, у карантину су између осталог, обезбјеђени нови, некориштени кревети, постељина и ћебад. У објекту је обезбјеђено 24-асовно гријање (температура у свако доба и ноћи око 21 степен Целзијусов), на располагању је довољан број тушева и тоалета са топлом водом, одвојена просторија за пушаче, могућност гледања ТВ програма, бесплатан интернет, као и могућност бављења спортом. Ради заштите приватности, особе женског пола кoje су лично инсистирале да остану у овом објекту, смјештене су у физички ограђеним павиљонима.

Исхрана је организована у три оброка дневно, по хотелским критеријумима. Храна је свјежа и спрема се у ресторану Спортске дворане „Борик“, непосредно прије доставе.

Апсолутна је лаж да је у карантин смјештена или покушана бити смјештена особа или особе које су позитивне на вирус корона.

У складу са упутством Министарства здравља и социјалне заштите, сваку особу, прије пријема у карантин, прегледала је медицинска екипа, након чега се прегледају два пута дневно. Тврдње о томе да се некоме „измјери тјелесна температура од 37,5 па се мјери док не падне на 36,5 степени“ нису достојне коментара, поготово што се тиме омаловажава здравствена струка која ових дана води пожртвовану борбу да би сачувала здравље нашег становништва.

Јавности ради, још једном указујемо да је тренутно најважнија заштита становништва, а једна од кључних мјера је да се спријечи могућност уношења вируса из иностранства. Мјера смјештања у карантин уведена је управо због кршења кућне изолације, и посљедично, угрожавања здравља цјелокупног становништва.