Кабинет градоначелника: Нови запослени обављају техничке послове, не чине стручни тим

Након бројних текстова и реакција на објављена имена о запосленима у Градској управи, Кабинет градоначелника је данас објавио сљедеће саопштење:

Рад градоначелника Бање Луке, Драшка Станивуковића од преузимања те функције потпуно је транспарентан, иако се у одређеним политичким круговима, па и путем медија покушава створити искривљена слика о активностима првог човјека града – саопштено је данас из Кабинета градоначелника,

Кабинет градоначелника састављен је од људи који обављају послове који захтијевају високу стручну спрему, попут савјетника или других сарадника, али и од оних који су задужени за техничке послове, за које није неопходна висока стручна спрема.

При избору савјетника градоначелнику Драшку Станивуковићу основни критеријум била је стручност. Тако је на мјесту савјетника за економска питања студент генерације са просјеком 9,97 на основним и 10,00 на постдипломским студијама на Економском факултету Универзитета у Бањој Луци, Бојан Кресојевић, за савјетника за правна питања дипломирани правник, који има вишедеценијско искуство у струци и у раду у јавној управи, Жељко Травар. Савјетник за медије је дипломирани новинар, са радним искуством у медијима, препознатљивог стила, нарочито по читаним колумнама и критикама, Тања Вукомановић. Шеф Кабинета градоначелнка је дипломирани инжењер машинства, човјек са дугогодишњим искуством у приватном сектору, Владимир Грујић. Ова радна мјеста везана су за градоначелнички мандат. Градоначелник ће, такође, инсистирати на стручности и при избору начелника и директора јавних установа града Бања Лука.

За обављање техничких послова као што су секретарски, јављање на телефон, примање поште, разговора са грађанима, лично обезбјеђење и возача средња стручна спрема је сасвим довољна.

Ове техничке послове обављаће новозапослени у Кабинету градоначелника, чија имена и назив радног мјеста можете видјети на сајту Града Бања Лука, као и имена свих осталих запослених.

Важно је напоменути да приликом запошљавања ових људи није избјегнута конкурсна процедура, јер су сви запослени на одређено вријеме. Уколико и даље буде постојала потреба да се наведени радници ангажују конкурс ће бити расписан након нове систематизације радних мјеста.

Нова систематизација која се ради по градоначелниковом налогу има за циљ рационализацију броја запослених и финансијских уштеда што ће јавности ускоро бити доступно. Тако је у Кабинет градоначелник довео минималан број нових сарадника, а смањио је и број самосталних одсјека у Градској управи.

Треба истаћи да градоначелников стручни тим сачињавају квалификовани људи са високим образовањем и искуством, као што су савјетници, начелници. Техничко – оперативни тим чине људи који су спремни на 24 – часовну доступност градоначелнику, који су једнако присутни и на терену и на састанцима и приликом свих активности градоначелника.

Као што налаже пословност институције, чланови најужег оперативног тима су људи од великог повјерења градоначелника. Нетачне су тврдње да ови људи спадају у градоначелников стручни тим. Они својим радом технички помажу градоначелнику у обављању дневних активности.

Када је ријеч о платама запослених, треба знати да нови градоначелник није тај који је радио на Правилнику о платама и накнадама запослених у Градској управи. Важећи Правилник о платама донесен је прије више година и биће разматран по доношењу нове систематизације. Дакле, о платама и коефицијенту запослених одлучено је раније и то неме везе с новим градоначелником.

Све измјене у новом Правилнику ићи ће у правцу уштеда, као што је био случај и са измјеном систематизције, по којој је укинут један одсјек у Кабинету градоначелника. Тако ће Градска управа  имати пет одјељења мање, што ће створити видљиве уштеде, јер буџет неће бити оптерећен са сувишним шефовима и савјетничким платама.

Кабинет градоначелника, као и цијела Градска управа биће на располагању за сва додатна питања јавности. И даље ће се објављивати сва имена запослених, као и све информације о потрошеном новцу. Ове информације убудуће ће бити свима доступне, упркос злонамјерним покушајима спиновања јавности. Долазак Драшка Станивуковића за градоначелника Бање Луке означава крај тајни Градске управе и свему што је везано за ову институцију.