Из предострожности: У припреми нова ковид – амбуланта у Доцу

Уз помоћ Града Бање Луке, Дом здравља ће у насељу Долац отворити још једну ковид – амбуланату, у намјери да се адекватно припреми на могуће повећање броја заражених током јесени. Градоначелник Игор Радојичић прецизирао је да ће нова ковид амбуланата бити отворена на локацији Центра за ментално здравље у Доцу.

  • Од септембра би на овој локацији требало да профункционише ковид амбуланта у којој ће на прегледе бити примани пацијенти који су заражени корона вирусом, а Град ће за опремање ове амбуланте Дому здравља дозначити 150.000 КМ – рекао је Радојичић, након што је са руководством Дома здравља, обишао ову локацији.

Он је појаснио да нас за мјесец дана чека почетак школске године, те повратак студената у град, обнављање јавног превоза и процјена је да ће тада могућност заразе бити већа с обзиром на повећан број контаката међу људима. Радојичић је додао да се морамо навићи на то да ћемо око себе имати дуготрајно присуство вируса и да свој живот морамо томе прилагодити.

 

Он је нагласио да се размишља и о томе да се за дјецу школског узраста, код којих постоји сумња на ковид, направи једна издвојена локација за пријем.

  • У тој амбуланти би била примана искључиво дјеца школског узраста обољела од корона вируса. Наравно, успостављање те амбуланте зависиће од епидемиолошке ситуације, али и на то морамо бити спремни. Такође, на неколико локација гдје су смјештене амбуланте породичне медицине, биће потребно уредити околни простор у смислу да се грађанима који чекају на отвореном обезбиједе адекватни услови с обзиром на временске прилике које имамо током јесени и зиме – казао је градоначелник.

Директор Дома здравља Бања Лука, Невена Тодоровић, нагласила је да ће у будућој ковид амбуланти, која ће бити инсталирана у Центру за ментално здравље, сви пацијенти позитивни на ковид 19, моћи да добију све услуге из домена примарне здравствене заштите.

  • На данашњем састанку смо разматрали на који начин да организујемо наше радне процесе када крене школска година односно када очекујемо и нешто већи број пацијената којима су потребне наше услуге у амбулантама за респираторне инфекције. Сада у Дому здравља радимо у три амбуланте у којима примамо обољеле од акутних респираторних инфекција. Из дана у дан је све већи број пацијената и били смо приморани да уведемо у рад још један тим како би посао био обављен на квалитетан начин – закључила је она.