За борачку популацију два милиона марака

За помоћ борцима, породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима у буџету Града за 2018. годину планирано је два милиона марака који ће бити утрошени за стамбено збрињавање, суфинансирање трошкова лијечења, за одржавање споменика и друге различите пројекте.

-Највише средстава, 775.000 КМ, биће издвојено за рјешавање стамбених питања корисника борачко-инвалидске заштите. Још пола милиона намијењено је за суфинансирање трошкова лијечења, сахрана и набавке уџбеника дјеци погинулих бораца – казао је начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Драгомир Кесеровић.

Такође, како је истакао у овогодишњем буџету планирано је 150.000 КМ за прибављање идејног рјешења, изведбено-техничке документације и отпочињање изградње Централног спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата са подручја града Бање Луке.

-За одржавање споменика и спомен-обиљежја од значаја за Град, предвидјели смо 70.000 КМ, а 37.000 за суфинансирање изградње нових – навео је Кесеровић.

Осврћући се на прошлогодишњу подршку борачкој популацији, он је рекао да је у сврху рјешавања стамбених питања додијељено укупно 500.000 КМ.

-Од овог износа, 485.000 КМ су бесповратна новчана средства додијељена у сврху рјешавања стамбених питања 54 породице погинулих бораца, док је 16.000 додијељено у виду субвенције издавања грађевинских дозвола за пет корисника борачко-инвалидске заштите – истако је он.

Сходно одредбама правилника о додјели једнократне новчане помоћи из буџета Града Бања Лука корисницима права из области борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних жртава рата и прописима који регулишу буџетску потрошњу, рационалним дозначавањем средстава, у прошлој години позитивно је ријешено 1.954 захтјева.

Највећи дио захтјева односио се на суфинасирање трошкова лијечења за шта је укупно додијељно 373.000 КМ, док  су се остали захтјеви односили за суфинансирање трошкова сахране и набавке уџбеника

-И ове године настојаћемо да што рационалније утрошимо планирана средства и на тај начин помогнемо борцима, породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима као и удружењима која окупљају ову популацију- закључио је  Кесеровић.

Подршка пројектима

Управо су ових дана завршени јавни позиви за пројекте односно програме удружења из области борачко-инвалидске заштите. За суфинансирање њихових пројеката предвиђено је 225.000 КМ. Исти износ планиран је и за суфинансирање активности удружења из области борачко-инвалидске заштите којим је утврђен статус удружења од интереса за Град.

Прошле године подршку Града добила су 43 пројеката/програма десет борачких организација, у укупном износу од 160.000 КМ.
Са 228.000 КМ подржане су редовне активности десет борачких организација које имају утврђен статус удружења од интереса за Град.